Jul 30, 2007

Jom Masak

Intan bukanlah pakar memasak..tapi mungkin disebabkan 'terpaksa' pada mulanya..terus jadi minat sampai sekarang..Intan aktif sejak dari sekolah..ber'tae-kwan-do'... berpersatuan..ber'camping'..ber'canoe' atau berkayak..daki gunung sana..panjat bukit sini..itu memang minat sejak dari sekolah..arwah abah memang open dan sporting..anak dara bongsu dia memang la lasak orangnya..dia tak kisah intan nak ke sana sini..asalkan intan pandai menjaga diri..alhamdulillah..

Kalau bab memasak..amat laa liat diriku ini turun ke dapur..hehe..tapi kalau joint camping..memang intan laa boleh kata chef of the camp..haha nak tergelak kalau difikir-fikirkan..walhal masa tu intan hanya berbekalkan ingatan bagaimana mak masak..apa bahan-bahan yg mak guna untuk masak..kalau masak lauk nih apa yg kene mula dulu..secara teori ja intan ingat..tapi masa tu bagaikan PAKAR je ku rasa..haha..tapi bak kata geng ku dulu..gaya mesti sepuluh beb!

So dari situ mungkin ku mula suka memasak..rasa dihargai..rasa bangga..rasa seronok melihat org puas hati dengan masakan kita..dan alhamdulillah sejak kahwin tak banyak masalah dalam masak-memasak nih..orang kata kalau mertua datang umah tu idak laa kelam kelibut ku nak masak bagai..cuma biasa laa mertua intan nih mmg pakar memasak...so sure berdebar gak la bila masak untuk dia..sbb dia pasti akan komen..memang itu yg kita perlukan supaya kita jadi lebih pandai memasak..betul kan? tak rugi wooo..

Normal juga bila dah berkahwin..suami dah selesa dengan masakan ibu mereka..sudah tentu ada antara masakan kita tidak kene dengan selera mereka..dalam hal ni..kita jangan mudah give up..jangan mudah merajuk..cuba ikut selera mereka..masak sehingga menjadi..mmg amik masa bertahun juga laa..betul kan? adakala kita terpaksa lupakan selera kita..try n error laaa weh..seronok tau! hehe..

Entry kali ni intan nk kongsi resepi yg sejak kahwin intan cuba perbaiki..dan secara ikhlasnya..bagi diriku..ini laa pertama kali kot intan dah memenuhi 99% selera suamiku..lagi 1% sbb pedassssss!! haha..abang cukup suka dengan CHAR KUE TIAW masakan kakaknya..memang kelas uuuuu..sedap banget! so dari situ intan perbaiki skill..dan alhamdulillah bahan dah ada..ilmu dah jenuh ku bertapa..akhirnya jadi juga laa kali ni..ye eh bang? huhu..

CHAR KUE TIAW
Bahan
bawang putih - ditumbuk jgn terlalu hancur
kue tiaw - dibasuh bersih dan ditoskan
ayam/daging lembut hiris - optional
telur
kicap dan sos cili secukup rasa
udang basah
tauge
Cara
-tumis bwg putih sampai naik bau.
-masukkan ayam/daging dan ditumis sekali hingga separuh masak-masukkan sket ja air(optional).
-masukkan kue tiaw dan balik-balikkan dengan tumisan sampai sekata.
-masukkan kicap dan sos cili secukup rasa..kalau nak pedas..tumbukkan cili merah atau cili padi bergantung kepedasan yg dibenarkan.
-balik-balikkan kue tiaw hingga sekata..kemudian masukkan udang..udang nih dibuang sunggut2 tu je okeh..sbb air dr kepala udang tu yg buat manis char kue tiaw ni..
-kacau sentiasa kue tiawnya sehingga agak2 udang masak..jgn terlalu lama hingga udang jd layu lak kang..
-akhir sekali pecahkan telur dan terus balik2kan kue tiaw...terus masukkan tauge..balik2kan lagi..jangan kering sangat okeh..dah selesai..dan terus boleh dimakan..kene makan panas2..baru best!
*resepi ni intan main campak2 ja..hehe..
Selamat mencuba!

11 comments:

Anonymous said...

wahhh....bestnye char kuew tiaw...dh lame try bt tp x penah2 jadik..selalu jadik kuew tiaw goreng..hehe...

Mai Okinokiyo said...

masak jek..kasik la sket..hehe aritu wat ccheesecake xjadik

Sabrina said...

Akak mmg suka char kuew tiaw nih Intan. Akak dah pernah try yg kat KL ni banyak kali tapi tak sama dengan yg kat tempat asalnya la.. the one kat Bukit Mertajam.. Akan bleh abiskan 3 pinggan sekali tuh.. teruk kan? Hahahaha

zana @ ros hassan said...

betul tu intan, memasak ni kena berani dan jgn serik di komen. sedapnye koey teow kerang tu. akak sukaaaaaa. nasib intan letak resipi. boleh le kita cuba lak

nabialishad said...

adha - hehe sama laa kita adha uiii..kali ni laa br rasa menjadi..ahaks..

okinokiyo - kasik bolehhh..bak pinggan! ehhe..lorr bukan ke dah jd hari tu cheesecakenya?

kak sabrina - laa tiga pinggan kak? dasat gak akak eh..hihi..tp kat kl nih sepinggan pun sikit ja ye dak..bila laa nk ke sana lagi intan pun..hihi..

kak zana - hihi..x tahu laa ikut selera akak ke idak..tp kami suka makan char kue tiaw begini..

Anonymous said...

wahhh...ada resepi char kueh tiau....leh la try nantik bila ada masa....heheh...betulkan...bnyk husband ni mmg suka bandingkan masakan mak ngan kite...tp hubby nic pelik skittt...dia suka bandingkan masakan dia ngan nic...:p tp setakat ni nic menang dia bnyk jugakk...muahahah..

Anonymous said...

waaaaa...saya pun suka banget char kuetiaw esp yg basah berair tu.

Anonymous said...

eh eh, blog pulok? hehe. happy belated birthday

Anonymous said...

Wah Intan, ni sudah considered very simple ni. Bahan pun sikit je...nanti lehlah mama bercha kue tiau stail Intan plak....

nabialishad said...

nic - biasa la tu dik..take it easy ja..hehe

leesza - sama laaa kita yang..hehe..

lee lin - thanks dear..

mamafami - hope u'll like it ok bebs..

Unknown said...

nampak mcm sedap..... ok la tu. Lama dh x buat kue teow. Xpe la jap lagi balik singgh kedai beli bhnn2... bleh la try cuba tesst...