Buai pelan pelan
Tak tinggi mana
Selamat menyambut Ramadhan
Jalani dengan bermakna
Lusa dah masuk bulan Ramadhan dah kan..Alhamdulillah masih lagi diberikan kesihatan dan kenikmatan dalam menjalani kehidupan di dunia..insyaAllah..Sudah tentu para ibu tengah dok fikir apa menu nak sahur..apa menu untuk berbuka..dan mungkin jua ada yg dok fikir persiapan untuk raya..hihihi..biasa la kankaum ibu tak boleh lari dengan memikirkan segala persiapan untuk keluarga agar sempurna hendaknya suasana..setuju? tapi bagi intan..raya sama saja..persiapan secara sederhana..apatah lagi arwah abah mertua baru saja meninggal dunia..namun semua itu tak bermakna kita harus bersedih hati saja kan..Susah payah menjalani Ramadhan perlu dirai juga kan..apa apa pun..semoga Ramadhan kita dihayati sepenuhnya dan diberi ruang agar dapat kita bermuhasabah diri..insyaAllah..Cukup la dulu ye dak..hehe..ye laa dulu cita2 intan nak jadi kaunselor..suka bebeno ku menasihat dan memberikan pendapat..dan entah kenapa kawan2 jua amat suka bercerita kepada intan tentang segala hal..Alhamdulillah..me a good listener kot ye..
Anyway..anak4 dah kerap sangat request ummi depa buat roti..asyik tak berpeluang nak buatkan..so weekend lepas ummi buat laa bun..menggunakan resepi roti yg lain..ummi cukup suka mencuba resepi baru..hehe..tu yg kengkadang mertua cakap sat2 roti gebus elok..sat2 roti jadi gedebuk terus..hilang segala gebus..hahaha..seronok la mencuba resepi nih..guano dak? hehe..so komen dr resepi nih..thanks untuk Chef Aini Salim kalau dia ziarah umah ku ini laa kan..hehe..pada mulanya memang dah nak give up dah guna resepi nih..sebab pakai tangan kan..hihi..so agak lama juga menguli baru intan puas dengan teskturnya..dan alhamdulillah elok naik gebus mebus rotinya.dengan doh tu intan try style baru..anak4 dok panggil roti ulat bulu..ahahha..tu ku namakan roti nih dengan RED BEAN PILLAR sempena mengikut kata anak4..hahaha..it turn out perfect! dengan setengah adunan intan dapat 9 ketul roti ulat bulu(haha) dan 7 ketul bun bulat inti red bean dan mentega+gula..Alhamdulillah semua menggemarinya..puas makan! cuba la ye..dan anda akan setuju dengan pendapat saya..hehehe.
Note to 'somebody': thanks bebs..susah2 pi belikan segala keperluan baking ku..ahaks!! yis itu memang membantu!! THANKS!!
ROTI ASAS CHEF AINI SALIM
BAHAN-BAHANNYA:
800 gram tepung roti
300 gram air sejuk (dari peti sejuk)
120 gram gula kastor
50 gram mentega
2 bungkus (22 gram) yis segera (instant yeast)
2 biji telur kecil
1 sudu teh garam( intan guna setengah sj)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh penuh Format(apa yg intan paham ni susu tepung..betul?)
1 sudu teh bread improver(nih ku memandai tambah)
CARANYA:
1) Satukan yis dan telur dan pukul dengan tangan. Apabila sudah rata, masukkan air, tepung, gula, mentega, garam, baking powder dan Format. Adun hingga rata.
2) Masukkan adunan ke dalam mesin bancuh dan bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit. Gunakan pemukul khas untuk doh roti (pemukul yang bentuknya berpusar). -intan gunakan mesin tangan..lebih kurang 45 juga laa menguli..
3) Keluarkan doh dari mesin dan uli lagi menggunakan tangan hingga ia licin. Jangan lupa bubuhkan sedikit tepung di tangan semasa menguli.
4) Biarkan doh dalam mangkuk adunan dan tutup mangkuk dengan kain lembab. Perap selama 1 jam.
5) Ambil doh sebanyak 35 gram dan bulatkan bentuk doh. Ulang cara ini hingga semua doh habis digunakan.
6) Bentuk doh mengikut jenis roti yang hendak dibuat.
7) Biarkan doh yang sudah dibentuk selama 45 minit lagi sebelum disapukan dengan susu cair atau telur dan bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah C, selama 8 hingga 10 minit. -intan gunakan suhu 150 darjah selama 20minit..bila dah masak br disapu mentega..
Langkah (6) intan buat bentuk ulat bulu..intan dpt cara-cara tu dari blog ResipiDiana ..depa dok panggil RED BEAN STOLEN..Intan tepek cara2nya di sini ya..Thanks Diana!!
1. Sediakan inti kacang merah seberat 50 gram setiap satu dan dibulat-bulatkan. Ketepikan.
2. Leperkan doh diatas papan dan diisikan dengan inti kacang merah lalu dibungkus. Bahagian yang dibungkus diletakkan diatas papan canai dan canai doh yang telah diisi dengan inti kacang merah.
3. Hiris doh menggunakan hujung pisau tajam yang dicelup tepung. Hiris jangan putus hingga kebawah. Hanya dipermukaan sahaja.
4. Terbalikkan doh tersebut. Gulung doh dengan bentuk hirisan melintang.
5. Susun doh dalam loyang, dibiarkan 40 minit.
Lagi satu resepi roti asas yang intan pernah cuba..intan lupa dari mana..thanks anyway ya..tapi resepinya begini:
ROTI ASAS RN
500 gm tepung roti
11 gm yis segera
1 sudu teh bread improver
Sedikit garam
300 ml air biasa
25 gm butter
-Campur semua bahan kecuali air dan butter. Then masukkan air sikit2 akhir sekali masukkan butter dan uli hingga ia jadi kenyal. Rehatkan doh dan tunggu ia naik 2x ganda. Kemudian boleh ler dibentukkan.
-Intan bentukkan bulat2 lonjong sikit..biarkan doh naik gebus mebus..pehtu gunting tetengah doh tu..masukkan butter seketul kecil dan gula secukup rasa..bakar..intan gunakan suhu standard oven intan 150 darjah selama 20-25 minit.
Intan bentukkan ikut cara/idea dari Kak Noor..beliau gelar roti tu Sugar Slim River ke apa eh kak..haha memandai ja kuletak nama..tapi memang menarik la..kene makan panas2 sedap ja..ini rupa bentuknya..walau tak jadi sangat..boleh laaa tu..huhu..komen k nnt Kak Noor kalau jengah umah intan nih..hehe..Thanks Sis!
Satu lagi eksperimen intan weekend lepas..dok muak dengan nasi goreng..nasi lemak..kue tiaw goreng..mihun goreng..sebagai breakfast kami..so intan cuba buat ROTI CELUP SADIN..hehe..ku memang hantu sadin okeh!!Idea nih intan dapat dari restoran belakang opis intan..tengok cara dia buat..ku cuba prektis di rumah..kalau tengok output mcm kureng menarik kan..tp rasanya pehh cukup enak..anak4 suka..caranya dibawah okeh..cuba la..Dedication buat Kak Lin,UR(opis admin) sebab beliau yg paling suka roti nih..tak tahan sebab beliau asyik promo..huhu tu yg cuba laa kan..hehe..
ROTI CELUP SARDIN
1.Hancurkan sadin bersama sosnya, hiris bwg besar sikit..bwg putih+cili(sekiranya nk pedas)+halia ditumbuk hingga hancur..(halia tu buat syarat saja..) then pecahkan telur..gaul sadin dan segala bahan nih dalam pinggan..Celup sekeping roti ke dalam..
2.Panaskan kuali leper..sapu sedikit mentega..letakkan dua keping roti dah celup sadin tadi bersebelahan..intan letakkan butter sikit atasnya..biarkan roti sebentar..agak2 celupan tu masak..
3.Kemudian tekupkan kedua2 keping roti tu spt gambar..tuang sedikit campuran telur dan sadin td ke atas roti tersebut..dan balik-balikkan roti tu ikut kegaringan yg digemari..
4.Hidangkan bersama sos..tapi kami mkn gitu ja..haha..tak sempat nak letak sos..mungkin memberikan idea untuk anda mencuba breakfast utk anak..nak bulan puasa nih kan..mudah cepat dan lazat! hihi..
14 comments:
nabia, you are tagged. jenguk²lah fp saya :)
Pandai buat roti ya...kita kalau kita wat roti tak pernah jadi..SELAMAT BERPUASA.....
Dalam banyak-banyak roti yg ada tu akak tertarik sgt dengan roti sardin Intan. Terus cakap dalam hati "aku nak buat ni ler utk sahur nanti" hehehe.. akak ni kalau sahur selalu makan simple je.. rasanya roti sardin ni sesuai bangat...
ppsstt: Selamat Berpuasa!
humang aiiii!!!! gebus mebus ehhhh roti ekau...jeles den! huhuhu... nak upah! roti barang seketui dua bleh..muahahaha
lee lin
-huwaa..hutang tag dengan dak erna pun ku lum bayo lagi..si kucing oren nih pulak laaa tag..hahaha..jgn mare eh yang..insyaAllah akan ku buat nnt..muah!! thanks for still remember me..
masriyah
-intan dulu pun sama..ada ms rs nk baling dinding ja..haha..tp alhamdulillah bila x jadi dok ty pakar2 kat fp..terus alhamdulillah berjaya jua..cuba ye jgn putus asa..
Salam Ramadhan jua ya..
Sis Sab
-emang sesuai banget dehhh..sedap sis..mkn lak dgn air milo panas..lega tekak..huhu..hope you'll like it!
eden laie
-hahaha bblehhhh...tapi ado syarat eh..ekau kono tulun den uli samo..baru aci..hahaha..
WAHHHHH bestnya roti!!! Ni yang buat teruja ni!
MamaFami
-teruja jangan tidak!! haha pasnih harus mama cuba haaa...
Terliur nanti bila buat masa utk buka puasa... hehe...
Lafaz Niat Puasa Untuk Sebulan. نـَوَيْتُ صَوْم َ شـَهْرِ رَمـَضَانَ كـُلـِهِ لِلـَّهِ تـَعَالىَ “Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala” Lafaz Niat Puasa. نـَوَيْتُ صَوْمَ غـَدٍ عَـنْ ا َدَاءِ فـَرْض ِ شـَهْرِ رَمـَضَانَ هـَذِهِ السَّـنـَةِ لِلـَّهِ تـَعَالىَ “Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Alalh Ta’ala : Buat sahabat beragama Islam.. اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَارَكَاتُهُ seiring akan datangnya Ramadhan,kupohon maafkankah segala kesalahanku..
red bean bun tu cam best ajer....tp bab nk membuat tu yg tak best...cam malas jaa...:D
intan, tabahnya menguli intan oi.... cayalah...lawo roti tuh...sejibik cam kat kedai kna..pueh la hati..roti yg bergula tuh, mkn panas2 sure sedap kan??
cantik bun tu......rasa pun mesti sedap!!!
Salam Nabia. Wah, dah buat roti, bestkan? Bila dah menjadi tu, semangat makin berkobar2 nak cuba pelbagai jenis dan variasi roti. Selamat Berpuasa buat Nabia sekeluarga.
Edoras
-Sediakan tisu secukup rasa juga ya nanti..hihihi..
Erna
-Terima kasih sahabat..
Nic
-Tunggu eh nanti nic ada baby sure x malas2 dah..percayalahh(siti nurhaliza)..hahah..
Cak
-pehhh emang harus leleh la cak cicah roti gula dongan milo ka kopi ka..aiyooo leleh udah haa..hihihi..jangan laa sama dgn kedai..masih jauh lg tu..hihi..
Muna
-terima kasih..jom la mencuba sama..lagi bertambah cantik! hehe..
Bro Rozzan
-Selamat Berpuasa jua buat Bro sekeluarga..hihi nih la dia kalau asik singgah ke blog bro..teruja ku melihat segala juadah di sana..berikan idea yg cukup menarik..thanks bro! eheh..
Post a Comment