Sep 23, 2007

Jom Masak

ikan bakar sotong bakar
enak dimakan cicah sambal
menu hari ni ayam bakar
jangan ada puasa yg terbatal!


AYAM BAKAR NABIALISHAD
Bahan A
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Lengkuas

Bahan B
Serbuk kunyit
Rempah daging
Kicap
Sos Cili
Sos tiram
Serbuk lada hitam
Madu
Garam secukup rasa

-Tumbuk bahan A sampai lumat..intan suka tumbuk baru rasa bahan-bahannya.
-Campur sekali bahan B dan A pada ayam yg dibasuh bersih.
-Gaul sebati dan perap semalaman.
-Kemudian disusun dalam loyang dan dibakar selama 60mins suhu 160 darjah(nih ikut setting oven intan)..kalau agak2 belum masak tambah lagi masa..terbalikkan ayam supaya dua2 belah masak.
-Bakar sekali kentang dan carrot kalau suka.

NOTE:
Intan - ni resepi campak intan..so kalau siapa yg mencuba tu try at your own risk eh..sure ramai lagi yg boleh bakar ikut resepi memasing..intan suka gunakan marinate sebegini..kalau daging intan suka tambah jintan manis dan jintan halus atau sebarang rempah begini..perap lagi lama lagi mesra. Buat sos macam biasa.

Sekian dulu. Selamat Mencuba!

7 comments:

Anonymous said...

Ayam bakar perap macammanapun sedap...tambahan pula makan waktu berpuka.... masuk apapun sedap kan..

Anonymous said...

mak aihhh...sodapnyo ayam bakar tu haa...

Anonymous said...

batal puasa tu tak la kot... tapi pahala dah tolak suku, sbb air liur byk sgt leleh!

Anonymous said...

nampak sedap nihh....tp maleh sungguh nk membuat...:p

nabialishad said...

Masriyah
-Betul tu sis! So apa kata kita tukar menu Syawal pulak mkn ayam golek/bakar...hihihi...

Leesza
-Jom beli oven kita buat sesama!!hehehe..(ayat kene start engine turbo nih) hahahah..

Lee lin
-Hahahaha serius lawak bc komen yang sorg nih...hahaha..

Nic
-Alahai adik sorang nih..sokmo maleh nih..buat laa yang bila skali skala abg sayang balik...haaa kan surprise gitu! lagi abang sayang tau!! heheh..

MamaFaMi said...

Bila nak buat eh?

Anonymous said...

mamafami
-haaaa buat pehtu bokalkan anak2 bilo melawat depa..mkn dongan nasi paneh..huyooo kaw kaw sekkk!!