Apr 27, 2008

Jom Makan...

Dalam kepala nih mmg dah set..taknak bakar/kukus kek lagi..bulan depan kononnya nak start balik..wakakak gelak dulu..tapi malangnya tangan intan nih dok gatai amik loyang chiffon yg dah berkurun ku beli...wakakaka..maaf ye puan-puan..tanganku mmg harus dipersalahkan..wakakak gelak laie..

Bahan2 dah siap..mmg intan sentiasa buat stok bahan2 kek supaya senang intan nak bereksperimen bila hangin R tu datang..Setelah dua org ku kacau pada ms tu jugak..dok ber'sms' tanya itu ini ttg resepi chiffon yg akan intan tepek di sini sat lagi naa...depa nih mmg superb!! my info kaunter..masa tu gak sebarang pertanyaan akan dilayan..wakakka oppp jangan katuk sayaaa..terima kasih daun keladi..next time round ku tanya lagi!! hahahah..dengan tips dan panduan dari depa..dan juga dari notes2 lama yg ku perap hingga menjadi tukun..terhasil lah chiffon kek ku ini..ecewah..hahha..

So dengan ini rasmi sudah loyang chiffon bersaiz 20cm(yg sungguh shomel..nih Sis Rinn sangat memahami nih..i tak main laa loyang2 beso kan kan kan Sis kannn..wakakak)!!Lepas nih intan dah mula yakin nak buat resepi gunakan putih telur yg diputar hingga kembang..apa ntah org panggil tu ye..lupa pulok saya..nih pun sbb ikut sungguh2 petua nak putar putih telur tu..wkakaka jangan memain okeh..nak putar telur pun ada petua..kalau idak chiffon bertukar menjadi cekelipon!!nnt intan tepek tips kat bwh ye..THANKS TO MAMAFAMI n MR ALEX GOH!! resepi nih mmg best..mudah dan bahan tu mmg basic lah!!ku tepek je resepinya yek..jangan mare heeee...
..walaupun burn sikit ataihnya..ku ttp berbangga dengan diriku..hihi ya ampunnnn intan di awangan!!
KEK CHIFFON PERASA ASAS MAMAFAMI
Bahan-bahan :
(A)
4 kuning telur
115 ml air
85 ml minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
100 g gula
150 g tepung
1 sudu teh serbuk penaik

(B)
4 putih telur
90 g gula
1/8 sudu teh cream of Tartar

Kaedah penyediaan :
1. Tuang kuning telur, gula dan minyak sayuran ke dalam mangkuk pengadun.
2. Tambah baki bahan-bahan ramuan di (A) ke dalam mangkuk.
3. Adun (A) sehingga tida berbintil-bintil. Ketepikan sebentar.
4. Pukul putih telur di (B) sehingga lembut dan kembang. Tambah gula dan krim tartar. Terus memukul hingga pekat.
5. Adun (A) dan (B) sehingga sebati. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit. Segera balikkan bila dikeluarkan daripada ketuhar. Biarkan ia sejuk. Bila kek sudah sejuk, keluarkannya daripada acuan.

NOTES:
1)Satu adunan resepi ni boleh dapat 1 bekas loyang chiffon bersaiz 20cm dan 6 bekas cupcakes sederhana..adunan agak2 dalam 3/4 penuh atau kurang lagi..kalau idak membuak mcm intan buat nih..ehhee..loyang tecit adunannya menggunung..hehe..Resepinya basic chiffon tapi Intan tambah Strawberry Emulco..Tang sukatan cream of tartar tu bak kata pakar2 ku..amik satu sudu cream of tar2..pastu bahagi2kan kepada 8 bhgn..pastu amik satu bhgn je dr satu sudu tu..haa tak phm tanya..ehhe..
2)Lepas asingkan telur..sblm putar putih telur..kene make sure bekas pemutar tu bersih..tak berminyak..tak basah..pemutar pun sama..then putar je laa mcm biasa..bila tonggengkan mangkuk pemutar tu..putih telur yg dah kembang tu tak akan jatuh..kalau rs2 nak jatuh belum betui2 kembang la tu..hhheeh magik yg mataku sendiri pun payah nk cayo..hahah..
3)Panaskan oven dulu..bila adunan dah siap terus masuk acuan chiffon..acuannya letak kertas minyak kat bhgn dasar saja..nih atas nasihat2 dr pakar..ehehhe..Pastu sblm masuk oven..ketuk sekali loyang tu kat meja ke apa..jgn lelebih tau..kang bantat la pulok..pastu lepas bakar ketuk sekali lagi..tp hak nih optional..intan buat gak..pastu terus tonggengkan dia..supaya kek tak bantat MamaF cakap..hehe..thanks ma!
TAMBAHAN
**lupa lak nk kabo...intan dah main tipu..intan gunakan tepung naik-sendiri je..so just gunakan 150g tepung naik-sendiri yg diayak dulu...so xyah la gunakan baking powder lagi ye...kang gedebus mebus chiffon tu kang...hehe..
..yg sempat dimuatkan dalam bekas2 cupcakes...
..pehhh ayunya diaaaa posing..ya ampunnn layankan sajor diri ini..ehhehe..
nih kes nak perabih BC yg dok bertapa dalam peti ais..ehhehe..warna pun ala ala juling biji mata..ehheh..

12 comments:

MamaFaMi said...

Wei, baik hang tukaq itu nama kek ooo... tak pasal nanti ma yang kena katuk! Ya ampon Mr Alex. Bukan wa punya kilija ooo letak itu nama!!! Ala Intan, ilmu ni jangan kedekut, tak elok. Ooo boleh buat jadi cupppies eh? Ok ke?

Anonymous said...

cantiknya naik... bilalah nak terer mcm ni :)

Anonymous said...

thank you sayang...banyak pengalaman ikhlas mu di coretkan pasal nak menjadikan chiffon strawberry tu..nampak yang ko excited sangat nak mencuba ...akak pun belum test power lagi...nanti akak try...kira terror la tu...berstrawberry emulco lagi...akak asyik asyik chocolate emulco chocolate emulco...hee..he..tahniah sayang...cuma nak tanya..berlebih ke adunan tu sampai boleh di buat chiffon dalam cupcake pastu tak ke merekah chiffon dari kertas cupake tu?

salam dari boxhousestudio

Anonymous said...

menjadi sekali kek chifon yang intan buat..kita cukup suka dengan kek nii..tapi nak buatnya remeh sikit kan..

Anonymous said...

>> memang nampak cantik dan gebu ni...
>> rajin juga buat dan share photos ni...:-d

Anonymous said...

MamaFami
-halaa bukan mr alex masuk blog intan pun..hahaha..

ehhehe alhamdulillah..that's y i lap u!! hahah..tu la pasai..elok je cupiesnya..ttp lembut dan gebu..

Lee Lin
-lorrr awak nihh.saja taw..dia lg laa terer dr kita..memcm kek nampak yummeh!

Sis Tun
-terima kasih kak!! ehhehe..saja nak kongsi pengalaman supaya org yg baru nak buat sukses selalu..heheh..

adunan tu rsnya muat2 utk loyang chiffon yg beso...agaknya 28cm ke kan..tp intan nya loyang tecit je sis..tu yg berlebih2 tu..ntah laa eh..intan jdkan cupies elok je x merekah..isikan 3/4 penuh lg..hehe..

Sis Masriyah
-tu laa..anak4 intan pun suka bebeno kek nih..hmm bila dah buat tu idak laa rs leceh kot..bg intan resepi nih yg paling mudah bg 1st timer..cuba laa kak seround!

Bro Jeff
-alhamdulillah..saja seronok2 kongsi gambo dengan kengkwn..ehehhe..

Anonymous said...

gebusnya.............

Rinnchan said...

Tau tak pe..yg chomei, yg kenit, yg tecit, yg petit..semua tu intan punyer laaaa..
Sungguh pun chiffonmu hangus di atas tapi di dalamnya sungguh ayu jelita..bersarang elok dengan warna pink yg menawan...Fuuhh..sungguh berbunga-bunga lagi bahasaku...Loyang chiffon dah rasmi, loyang ciskek dah ke belum?? Kot lah Krinn termiss entry ciskek loyang baru !!! wakakakaaa......

Anonymous said...

kalo buat deco atas kek tu pun lg cantek

CAK said...

terror la ni intan,.,.sekali buat dah menjadik.. cak nih tak minat sgt chiffon kek ni, tp tgk intan punye nih, rasa mcm jeles besar je nih...
haruslah..balik ni ku singgah bakewell beli loyang chiffon nih...

Anonymous said...

Leezsa
-huhu intan ke gebus? hahaha..thanks ye..

Sis Rinn
-wakakak ku paham..ku paham pe maksudmu...ahaha..tungguuuuuuu...

za
-saja je xnak deco atas chiffon tu..nak merasa purity taste chiffon tu..hhehe..jom makan..

Cakcibur
-ahahha..haa nih yg best ku meniup R pd cak nih..hahah jom laa yang..mudah bangat..asal teknik dibuat betui..snang bg amatur mcm kita..ahaks..

Anonymous said...

huhuhu..jeles i tau!!! bilo la eden nak cubo buek kek 'sifon' ni huhu..takut!!!! loyang pun takdo ahaks! cayalah bebeh!