May 17, 2008

Jom Cuba...

Resepi nih pulak hasil hantam sajalaaaa..ehhehe..resepi cebur-cebur namo eh..Seeloknya diperap semalaman..lagi mesraaa orang kata..tapi masa nih intan hanya perap dlm 1-2jam sahaja..kurang laa mesranya kan..give it a try yah..kalau x memenuhi selera ya ampunnn..diulangi sekali lagi..RESEPI INI MENGGUNAKAN TEKNIK CEBUR-CEBUR!! ;)

AYAM BAKAR NABIALISHAD
-ayam yg dah dibasuh..
-halia+bwg putih ditumbuk halus..
-serbuk kunyit sedikit..
-serbuk kari sedikit..
-pelbagai sos yg ada:sos tiram,sos cili,sos tomato n kicap..
-sedikit madu
-sedikit white pepper
-garam secukup rasa

cara:
-campur semua bahan..bagi ramuan sekata dengan ayam tu..rasa sedikit thp kemanisan..kemasinan..nyaaa..so ketepikan dan perap laa semalaman(better) atau bbrp jam..
-so bila dah perap..bakar dlm oven..letak butter here n there..intan gunakan suhu 180 darjah..masanya..kene pandai2 ye..balik2kan juga supaya ayam cepat masak..kalau ada kuah yg meleleh tu kaup balik dan alirkan kat ayam yg sdg dibakar tu..atau ada baki perapan yg ada dlm bowl ayam sblm tu boleh juga digunakan untuk seasoning ayam yg sdg dibakar tu..agak2 ayam tu dah masak dan jgn terlalu garing..nnt kering x sedap..nak makan potong2 atau hidang begitu saja..terpulang..

Resepi sos nih pula..THANKS TO LEMONGRASS..sungguh sedap resepi nih taw..dah menjadi family's fave..sampai mertua ckp "dah intan..jgn tuko2 resepinya..pakai yg nih aje"..hihihi..thanks yang eh..sila salin resepinya ya..atau ke blog beliau untuk lebih tertarik..hehehe..ku c&p je yang ye..

MUSHROOM AND BLACK PEPPER SAUCE LEMONGRASS
20g butter
1 tbsp plain flour/tepung gandum
2 cloves garlic, minced finely
100 -150g fresh mushroom, sliced -intan x pakai mushroom..
2 tbsp cream -disebabkan optional so intan x masukkan..
1/2 -3/4 cup fresh milk
salt and pepper to taste -intan gunakan black pepper biji yg ditumbuk byk2..aduhaii power weh kalau lagi byk..

Melt the butter in a frypan until berbuih sikit/foamy on a medium heat. Then add the garlic and mushroom until garlic and mushroom are cooked.
Add the plain flour and stir it until the flour is cooked about 2 minutes.
Then add the milk and cream and stir until pekat sikit and heated through, klu nak lagi bnyk kuah, tambah susu lagi but jgn bnyk sgt nanti cair sgt pulaknya.
Then add salt and pepper secukup rasa.

Kentang nih pula xde main resepi ye..mudah saja..kentang jangan dibuang kulit..berus kulitnya supaya daki2 kat kentang tu hilang..tahu saja laa kentang di malaysia nih..debu dah sekilo..hihi ampunnnn..sila gunakan berus yg bersih ye..kang bau sabun payah juga tu..hehe..Pastu rebuskan saja dengan air yg mencukupi bagi tenggelam itu kentang..masukkan garam secukup rasa..gula secubit(buat syarat saja)..rebus sampai betul2 empuk..makan mcm tu saja atau buang kulitnya semasa makan..manisnya kekal insyaAllah..kalau nk buat mashed potato pun boleh..tu resepi di lain hari ye..


NOTES:Kami jadikan sos nih cicah kentang rebus dan juga ayam bakar..
SELAMAT MENCUBA!!

No comments: