May 12, 2008

Jom Masak...

Ya ampunnn..den x sompek amek yo tepek resepi eh..Maaf laa yo..bilo ado maso nak tepek den pulak asik lupo nak bawak resepi yang dok bertapa kek umah tu haa..tapi sobonar eh kalau rajin pi usha 'umah' salah sorang sifu den..Kak Hanieliza..atau nama manjanya Kak Liza..haaa pasti selesai masalah resepi nih..hahah..pehtu kek umah konon nak tepek manjang yo x larat dek badan nih haa..aiyooo hai..macam2 alasan eh..sepuluh jari di susun..ampunkan den yo..ecewah..hehehe..So resepinya kek bawah yo..TERIMA KASIH DAUN KELADI..SOK2 KAK LIZA TEPEK RESEPI LAIE YOO...hehehe..
den mintak izin c & p jo yang sonang resepi eh..den mmg suko bona guno resepi nih..lomak manis berkrim raso eh..ehehhe..sonang pun sonang..so marilah samo2 kito nikmati kesonangan buek pulut kuning nih! eehehhe..hidang lak dongan rendang ko..kari pokat ko..aduhaiii omak mentuo den lalu pun den nyongihhh yo..hahah..yo laaa sodap bona..mano bulih mentuo lalu kito dekkk yo..x manis tau..nyongihhh yo laa kan..boto apo..heheh ok laa den nih la masalah eh kalau dah ngomel payah bona nak boronti..so den stop break kek sini yo la yo..silokan salin resepi kalau minat..tapi resepi rondang omak mentuo den ado den tepek kek entry lopeh..silo terjah link yo kalau berminat gak..ehhehe..

PULUT KUNING KAK LIZA
Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
2 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut..
daun pisang [untuk lapikkan lubang dalam periuk kukusan]
1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula

Cara membuat
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulkan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Lapikkan daun pisang dalam periuk kukusan.
5. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
6. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
7. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
8. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
9. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
10. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur.
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.

NOTES:Den selalu nak copek..den terus tanak yo dalam rice cooker..kono selalu gaul2 laa yo..pehtu dah nak hampir masak tu baru den kukus atas daun pisang dlm kukusan..sekadar amik raso yo..ehhehe kalau omak den tau nih..abih laa den kono berleter..dio cukup pantang caro lamo kito segera2 kan..hahaha..ampun omakkkkkkk..den anak ompek..nak copek yo manjang..haaa tu yo laa yg selalu den cakap kek omak den..dio akan cakap pulak..BERTUAH PUNYO ANAK!!! hahahah..

10 comments:

MamaFaMi said...

Kenapo la ekau nyikso jiwo dan rago sey ni ha...Sey suko molantak pulut tu, tapi tak berani yo nak melantak...nanti hangin badan ni haa...maklumlah dah tuo tuo ni... macam macam tak buleh eh...

Anonymous said...

samo la kito..he he...tq prompt akak ko ne ha...terkejut bear den!!!
happy mother's day dek...den ucapkan..

kak tun
http://boxhousestudio.fotopages.com

Anonymous said...

>> pulut kuning...?
>> pekena dengan rendang best...
>> dengan gula pun sedap juga...:-dmbig.f

zana @ ros hassan said...

waduh bestny pulut ngan rendang...akak suka makan pulut...tp bila mkn byk skit je mula le rasa cam muak. baru je makan pulut ngan rendang kerang dan daging....neber sebelah kasi...sedapppppppppp

nabialishad said...

MamaF
-x payah tunggu tuo ma uii..ese nih ha pun dah dok hangin satu badan lopeh makan..hahahah..

Sis Tun
samo samo laa kito kak..ehheeh..

Bro Jeff
-bior betui bro..makan dengan gula?hahahah menarik gak kan..ado laie pulut tu ..boleh buat lg nih..hehe..

Sis Zana
-intan bukan muak dah kak zana..tapi yg x tahan angin satu badan tu..sgala angin keluar kang...hahahah..

Anonymous said...

ssodapnya pulut tu haaa...
ado laie tak..
den nak ghaso gak ni....

Anonymous said...

wahhhh sedap nyerr pulut kuning pekena ngan rendag..mmg best mkn pagi2...tingin laa pulak nk rebdam pulut nih!! adusss pantang tuiii kes tingin2 nih..

Anonymous said...

awatla pulut kuning yag disajikan nihhhh....bertambah merana laaaa...:p mmg tingin sgt nk makan ni haa..

Anonymous said...

bestnya pulut kuning..kita memang suka sangat dengan pulut, tak kira warnanya...makan dengan ikan masin pun sedap heehe..hantar cikit boleh??..

Anonymous said...

Sis Liza
-aduhaiii kalau ese guno resepi mu kak..harus sodap yo..halaa dah habih baru nak mintak..ese bg pengukus yo bulih ko? wakakaak

Shima
-bukan makan pagi yo dik..tengah hari..potang..malam..ese hantam yo makan..uhhh nikmat!

Nic
-haip!! awak jangan dok ngado makan yo..babap kang tangan eh..baby tu haa lobih ponting!kono laa simpan dulu selero tu..ampunnnnnn...hehehe..

Sis Masriyah
-aduhaiii kalau ikan masin..harus x pandang sapo dah lopeh tu..hahah..kalau laa intan bulih frozenkan pulut nih ha..zasss dah sampai dah kek sano..ehhehe..