Jan 3, 2007

Jom Masak...



CHICKEN CHOP NABIALISHAD
Untuk Ayam
-perap peha ayam yg dah dibuang tulang dgn bahan yg dah dikisar(halia+bwg putih+bwg merah+lada hitam+garam sket+sos tiram/kicap cair) agak2 paling kurang 1 jam.
-sediakan putih telur untuk dicelup sebelum disalut pula dgn tepung jagung.
-lepas salut dgn tepung tu..terus goreng(deep-fry ok?)..goreng sampai agak kekuningan..rangup2 gitu..toskan minyak ye puan2..sbb too oily kanggg..

Untuk Sos : Black Pepper Sauce
-tumis bwg putih hingga naik bau..
-masukkan terus secawan air yg dicampur sekali sesudu tepung jagung..
-masukkan sekali kicap pekat dalam 2 s/b, lada hitam yg ditumbuk sket 2 s/b, 1 kiub daging/ayam MAGGI dan rasa..kalau rs ada yg kurang tambah je laa pe patut...ehhe..
-kacau sehingga agak2 pekat..

Untuk Side dish :
1)Coselow(resepi sumbangan Mamafami)
- sagat carrot+kobis..rendam sat dalam air sejuk..toskan..kemudian sediakan mayonis+gula sket+serbuk kayu manis..godak..pastu gaul dgn sayur td..refrigenerate for 30 mins.. exactly as what Mama described to me..

2)Baked Beans
-apo laie..boli yo setin kecik BAKED BEANS AYAM BRAND..panehkan kojap atas api..kacau sikit2 dan kotopikan..

3)Fries
-laaa sonang yo..boli yo mano2 brand asal ekau bolih goreng dan teruih masuk mulut ngap ngap!

No comments: