Dec 28, 2007

Jom Masak...





Tahun Baru datang lagi
Tambah setahun umur ku kini
Salah dan silap harap dimaafi
Sepanjang ngomelan ku di sini
Doa dan salam dihulur ku amati
Terpahat sudah di hati ku kini
Semoga kalian jua sentiasa dirahmati
Oleh-Nya yang sentiasa memerhati...InsyaAllah..


Resepi kali ini ROTI MANIS KAK LIZA..TERIMA KASIH DAUN KELADI KAK LIZA..NANTI JANGAN LUPA KONGSI RESEPI LAGI YE..pernah buat sekali dahulu..tapi masa tu intan baru nak berjinak dengan uli-uli roti..uli laa sendiri dengan tangan..pada mulanya agak payah nak menguli..intan ikut langkah demi langkah..akhirnya terhasil laa juga roti..tapi hasilnya kurang memberansangkan..so bila tanya pada yang pakar..yang sentiasa membantu pada setiap resepi yang terhasil..alhamdulillah payah nak jumpa rakan yang setia tau..hehehe..ehem ehem..

Dengan tiupan2 semangat dari rakan-rakan..akhirnya intan cuba menguli sekali lagi..Alhamdulillah..akhirnya dapat juga intan hasilkan roti yang gebus mebus(pujian diberikan buat diri sendiri dan tidak melibatkan unsur-unsur membanggakan diri ye..hehe)..Yang lebih penting puas suami dan anak4 makan roti panas2..fresh baked..itu laa agaknya kepuasan setiap kali yang kita dapat kalau menghasilkan sesuatu yang memang disukai oleh orang terdekat ye dak?

Bagi rakan-rakan yg teringin membuatnya..cuba laa..hasil tidak seperti yang kita jangka tu adalah perkara biasa..bukan saya nak kata saya dah pakar..tapi setakat anak beranak nak makan alhamdulillah tiada masalah..cuma kene rajin laa sikit(kata-kata nasihat untuk diri jua..bukan boleh percaya nih..kang M melanda hausssss...haha)..banyak yang saya pelajari dari rakan-rakan internet..so jom kita rebut peluang yang ada..ahaks!

Ni resepinya ye..
ROTI MANIS SIS HANIELIZA
Bahan A
500 gm tepung high protien
25 gm susu tepung
75 gm gula
10 gm ibu roti
1 s/k pelembut roti
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B
250 ml air
75 gm majerin

Bahan C
Inti Kacang Merah
Butter
gula
sosej
kismis

Cara
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 50 gm setiap dan buatkan bulat2.
5. Bentukkan adunan mengikut pilihan sendiri.
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Bakar dalam suhu 180'C sehingga kelihatan masak.
8. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.

NOTE :
Intan
-Intan tak timbang setiap doh kecik2 tu..main hantam ja..tu yg bukannya cantik pun susunan roti tu..kalau buat jual failed..haha..inti yg intan guna kacang merah..dengan gunakan suhu 150 darjah dalam 30-35 minit..

SELAMAT MENCUBA!

8 comments:

MamaFaMi said...

*clap* *clap* *clap* Yeayyy ada orang sudah start singsing lengan uli roti....mari mari...saper mau roti panas...Intan sponsor!!! Hehehe...

Anonymous said...

issh, jeles betul dgn org² yang terer buat roti ni. ingin no nak rasa roti tgh panas² lembut tu. jeles, jeles... happy new year :) semoga sihat & cergas selalu.

Sabrina said...

Aduissss gebusnya roti yang Intan buat ni. Terasa macam nak ngap je semuanya.. Hehehehe.. Happy New Year Intan.. Nice to know you..

nabialishad said...

MamaFami
-Betui tuuuu!!!mari! mari! 1st come 1st serve!! hahaha xde nya yg nak menyerang rumahku maaa...hhaha..

Lee Lin
-Teman idok lagi terer yang..tapi tang roti panas2 cicah lak dengan kopi huuuuuu sedap!!(nih ayat perhangat kucing nih..hahah)

Sis Sab
-Laaa...sis lambat laa..x sempat ngap kami dah ngup dulu! hahaha..Same to you sis..sorry sms mu tidak ku balas..Me also...so glad to know you!!

Anonymous said...

Betul kata Intan ..kalau rajin semua benda akan menjadi..puas hati kan, makan roti buat sendiri..makan masa panas-panas sedappp...Happy New Year 2008..apa azam tahun baru???..

drNO said...

cantil gebu nya nmpk roti2 itu...
selamat tahun baru..

nabialishad said...

Sis Masriyah
-Happy New Year 2008 to you too sis!! Azam? alamakkk kene berazam jugak ke? hihihi ku x penah berazam laa sis..huhu

DrNo
-terima kasih...selamat tahun baru juga yeee... :)

Anonymous said...

yey...cantek gebu...memang lain kan lepas sapu butter atas roti dia jadi berkilat-kilat kan?...tahniah...hang pun naik semangat buat roti eik...he..he..

kak tun