Sep 4, 2007

Jom Masak

dua tiga kucing berlari
empat lima eh kangaroo melompat
apa laa ku nak tulis ni
last minute baru la dapat
Haha..ada saja la intan nih eh..entah la sejak baik demam nih..badan tak larat..vitamin R pun kurang..semangat ooo semangat mana laa menghilang..hehehe semangat yg disalahkan..
Bebaru ni intan bercuti lama..menguruskan hal di rumah..bila cuti dah habis malas pula nak ke pejabat..aduhaii tak ada ke kan tetiap bulan gaji masuk kita duduk rumah goyang kaki saja..hahahah sah pemalas!!

Ok la meh kita share resepi..tak banyak resepi yg dicuba..x seperti yg dirancang..xpe laa ye dak..intan cuma ada mencuba satu resepi masakan lauk saja..dari majalah SAJI tahun lepas kalau tak silap..muka depan gambar Dato' Siti..yg bestnya keluaran tu ada langkah2 bergambar memasak lauk pauk..walaupun kadang2 resepinya senang..tapi seronok bila melihat cara org lain memasak lauk pauk mereka..betul tidak? hihi tu pun seronok intan nih eh..well intan tak bawa pula majalah tu ke office..nanti intan tepek resepinya ye..sekarang sila menjamu mata dulu ya..resepi ni memang sedap..ada ala-ala rendang..sungguh sedap..nyum nyum..

AYAM MASAK DARAT(sumbangan majalah SAJI)

GULAI DARAT AYAM KAMPUNG
1/2 ekor ayam
750ml santan
11/2 s/b rempah gulai ayam
4 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
1/2 cm lengkuas
1/2 cm kunyit hidup
2 s/k cili kering
1 s/k ketumbar
4 kuntum bunga lawang
1 btg kayu manis
1 keping asam gelugur
Perasa

Cara
-Masuk ayam dan gaul rata bersama bahan2 kisar, asam gelugur,bunga lawang, kayu manis, rempah segala dan juga 125ml santan(agak2)
-Reneh atas api sederhana dan kacau jangan sampai berkerak..agak2 kering..masuk pula lebihan santan dan perasa.
-Renehkan dan sekali sekala kacau hingga pecah minyak.

NOTE:
* SAJI - rempah gulai nih hy mudah diperolehi dari T'ganu dan Kelantan saja..sekiranya tak ada rempah gulai tu boleh diganti dengan 1 s/b rempah kari.
* Intan - resepi nih untuk ayam kampung, tapi intan pakai ja ayam biasa..cili kering pun
takde so intan guna cili hidup ditumbuk..intan gunakan rempah kari..takdo do rempah gulai bagai..tapi raso eh masih sodap!
Sekian dulu..Selamat Mencuba!!

4 comments:

MamaFaMi said...

Wah sodap nampaknya masakan Intan ni...bikin wa kepingin. Nanti mama pun nak kombar baliklah majalah-majalah mama...nak jamu mata je..

Anonymous said...

nampak sodap ehh...nanti tepek yo..hehehe
mamafami..kombar jangan tak kombar...

Sabrina said...

Akak ingatkan masak lemak cili api tadik.. sebab tengok kat gambar kan.. resepinya belum tepek erk.. Kenapa panggil ayam masak darat erk?? Konpius la..

nabialishad said...

mamafami
-hihihi..best woo tgk majalah lama..dr xde ilham terus dpt memcm ilham..jgn terus 'berilham' dlm mimpi udah..hahaha..

eden laie
-insyaAllah yang..den lupo laie nk bwk mag tu today..nnt laa kot den ingat yo..

Sis Sab
-ehheeh sebab kan..lepas tumis..terus masuk ayamnya..pehtu br masuk santan sgala..tu kot namanya masak darat..hehehe..sesapa yg expert boleh ka share..hehe..