Oct 20, 2007

Jom Masak...


LEMAK LODEH JAWA MERTUA
Bahan
Ditumbuk
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit ikan bilis
Sedikit udang kering-kalau ada udang segar lg best..tapi dimasukkan ke dalam kuah last skali
Garam/perasa

1 btg serai-dititik
2 biji kelapa atau 1 1/2 kotak santan HARMUNI
1 s/b serbuk kunyit

Sayur2an
Tempe-dipotong dadu dan digoreng sket
Tauhu-dipotong dadu dan digoreng sket
Terung-dipotong serong
1 peket kecil su'un-agak2 dlm segenggam-direndam terlebih dahulu
1 peket kecil tahu kering - agak2 dlm 3 keping-direndam terlebih dahulu
1 btg besar carrot - dipotong panjang2

Cara
-Tumis bahan yg ditumbuk+serai hingga naik bau.
-Masukkan santan+sedikit air..agak2 kepekatan ye..seeloknya pekat baru ngam soiii..
-Masukkan sgala sayuran+tempe+tauhu.Masukkan serbuk kunyit bg warna sdkt.
-Last skali masukkan su'un+tahu kering-agak2 semuanya empuk boleh ditutup api.


RENDANG AYAM MERTUA
Bahan
1 ekor ayam-potong ikut suka

Dikisar
10 biji bwg merah
10 biji bwg putih
Cili merah-ikut selera kepedasan memasing
3 inci lengkuas
3 inci halia
1 1/2 inci kunyit hidup
2 s/b rempah kari

Rempah 4 sekawan-intan yg bg nama nih...hahahah
1 btg kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 buah pelaga
3 biji cengkih

gula/garam/perasa
sedikit air asam jawa/limau nipis
kelapa 2 biji atau 1 1/2 kotak santan pekat[biasanya nabia guna santan kotak kecik HARMUNI]
sedikit kerisik-ikut selera memasing
4 btg serai-dititik[jangan dikisar..rasanya x brp sedap]
3-4 helai daun limau

Cara
-Tumis rempah 4 sekawan agak2 naik bau.
-Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau-agak2 kluar minyak sket.
-Masukkan ayam dalam tumisan-balik2kan.
-Masukkan sekali serai+air asam jawa/air limau-balik2kan ayam dan agak2 separuh masak,masukkan santan+kerisik+daun limau+garam gula perasa secukupnya.
-Balik2kan sehingga masak.Guna api perlahan dan kene sentiasa balik2kan.Kalau x suka berkuah..biarkan rendang lg lama atas api.Sekian...

NOTES:kalau nak buat rendang daging..sama juga caranya..cuma daging kene lebih lama masaknya dari ayam..intan suka letakkan lebih daun limau purut kalau masak rendang daging nih..

SELAMAT MENCUBA!

No comments: