Jan 8, 2008

Jom Masak...

Mood nak berpantun belum mari lagi...jadinya kalian baca celotehku..tatapi makanan yg terhidang walau tidak berapa menarik(haha)..malah lagi bagus mencuba sekali resepi yg dikongsi bersama..siapa tahu boleh menambah lagi apa-apa yg kulakukan..betul kan? berkongsi tips tidak perlu dibayarkannn? itu yg intan salute tu..media untuk berkongsi tips semakin meluas kini...

So kali ni intan nak kongsi resepi tomyam dari kakak ipar ku..akak nan seorang nih mmg pakar merasa..kalau pi makan kat luar tu..beliau cukup suka merasa makanan yg dipesan..dan mencuba di rumah sehingga sama seperti di kedai(SEKIRANYA MAKANAN ITU SEDAP SUNGGUH LAA YE..AHAKS..JANGAN MAREEE..) Salah satunya resepi di bawah ini..Bagi kami memang cukup sama dengan kedai..tapi orang lain tak tahu laa ye..jom kita cuba..

TOMYAM PUTIH SIS OM
Bahan(utk 4-5 org makan)
Daging/Ayam/Udang/Sotong
Batang saleri
Baby corn
Carrot
Tomato

Bawang benggala-dihiris(banyak lagi sedap)
Bawang putih-diketuk
Serai-diketuk
Lengkuas- diketuk
Daun limau purut-byk lagi sedap
Limau nipis-dalam 5-6 biji(ikut byk bhn mentah)
Belacan siap bakar-agak2
Cili padi-agak kepedasan digemari(diketuk saja)

Cara
-Rebus daging dengan air secukupnya..masukkan segala bawang..serai(dlm dua batang)..lengkuas..daun limau purut(dlm dua helai)..
-Daging agak empuk masukkan ayam..masukkan carrot dan sayur2an yg agak lambat nak empuk..masukkan belacan sedikit..kacau-kacau..
-Lepas tu kecikkan api sedikit(agak2 kuah tu renihh saja)..masukkan batang saleri..masukkan daun limau lagi 2 helai..masukkan sotong..
-Sotong agak empuk masukkan udang last sekali..udang jangan dibuang kepala sbb kemanisan tu dtg dr kepala..buang janggutnya saja..masa nih masukkan garam dan segala perasa..kene make sure rasa masin manis dah cukup masa nih..supaya boleh lawan rasa masam limau last sekali..
-Masa nih baru masukkan tomato..masukkan cili padi..perahkan limau nipis yg byk..renih sedikit dan terus angkat dan dihidang..makan panas2..

NOTE:
Masakan ni mudah sebenarnya cuma perlukan limau yg agak byk kuantitinya..tu yg buat dia sedap..dan rasa tomyam yg original..


Resepi lagi satu nih dapat dari MakLang Azie..THANKS MAKLANG!! sungguh sedap rasanya..ala ala kat kedai gitu..hihi..sekali sekala makan mcm nih naik selera kan..so jom laa mencuba..intan c&p saja ye maklang..
SIAKAP 3 RASA MAK LANG AZIE
Bahan-bahan
Ikan siakap } dikelar banyak-banyak, dilumur dengan garam, kunyit dan tepung jagung dan digoreng rangup sampai ke tulang.
Bawang putih – tumbuk kasar
Halia - hiris halus
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Petis udang (1/2 sudu teh sahaja, takmo masukkan pun takpe)
Tepung jagung untuk pekatkan kuah
Air
Garam

Bahan Sampingan, dipotong dadu
Timun
Nenas
Tomato
Cili bangla
Carrot

Cara
Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang. Kacau.
Masukkan air yang dicampur tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan bahan sampingan tadi dan tunggu hingga masak.
Curahkan ke atas ikan dan hiaslah ikan itu kasi menggoda sikit.
Makanlah panas-panas sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang. Jangan lupa gigit cili padi tu lagi pedas lagi sedap.

NOTE:
Intan tak masukkan petis udang..untuk ikan..intan gaul dengan garam+tepung segera kentucky..dan digoreng rangup..sowi MakLang..suko2 yo den tukar resepi!
Bahan sampingan tu pun intan tak letak..apa yg ada kat umah saja ku letak..dan intan masukkan sekali carrot..tomato(dipotong dadu) dlm kuah sos tu..tepung jagung utk pekatkan kuah pun ku tak letak..
agak2 je air byk mana..

3 comments:

MamaFaMi said...

Ma pernah baca kat Forum Cari, trick to a nice tomyam is lengkuas. Ye kot eh? Anyway, hidangan Intan tu nampak best sangat...

Anonymous said...

tomyam tu sama je resepi yg saya selalau buat... cuma saya tak letak belacan, sebaliknya saya letak sos tiram.. ok gak rasanya...

nabialishad said...

MamaFami
-ha'a la ma..masak pe pun kalau kita letak lengkuas mmg sedap..insyaAllah jua..tips dr mak sedara intan pun..even dia goreng ikan pun letak lengkuas..means lengkuas tu diketuk sket dan dimasukkan ke dlm minyak..lagi manis rsnya..

Kamalina
-boleh eh letak sos tiram? hmmm leh cuba juga tu..