Dah tidak sempat diriku merapu-rapu..kelija opis makin lama makin penuh kat mata..TAPI DEDICATION INI SUNGGUH MENARIK DI MATA..HO YEHHHH BRO EDORAS DEDICATE THIS LOVELY PICCAS TO VERY MEEEE..AHAKS!!THANKS BRO..now ku tepek di sini atas keizinan empunya..jangan mareeeeeeeee..n thanks to MamaF tooo..ahaks!! u know whay ha maa..kenyit2 sket mata..ahaks!
So lepas tu kita usha je laa resepi eh..intan usha dari blog SIS NOREENUK..THANKS SIS KALAU SIS SINGGAH DI SINI..hehehe..tp resepi ni sungguh sedap!
NASI PILAF SIS NOREENUK
Bahan-bahan:
2 kg beras basmati - dicuci bersih & direndam selama 1/2 jam kemudian toskan airnya
375gm mentega
2 batang kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
6 biji bunga cengkih
4 helai daun padan - disiat2kan & disimpul
3 biji bawang besar - dicincang halus
kismis & bawang goreng - utk ditaburkan di atas nasi
daun ketumbar & daun pudina - utk ditaburkan di atas nasi kalau tak ada pun tak ape
garam
air secukupnya
cara:
panaskan periuk non-stick dengan mentega
tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan daun pandan. gaul rata
setelah itu masukkan bawang besar yang telah dicincang tadi dan gaul lagi sehingga wangi
masukkan beras dan gaul dengan menggunakan sudip kayu tapi kacau dengan perlahan2 supaya beras tidak patah
goreng sebentar beras tadi supaya ianya sebati dengan bahan2 tumisan. kacau dengan teknik pusingan jam supaya nasi akan menjadi berderai sebiji2 dan tidak melekat diantara satu dengan lain
setelah itu bolehlah dimasukkan air separas beras dan agak2lah macam masak nasi biasa
jangan lupa taburkan sedikit garam dan biarkan nasi sehingga benar2 masak
boleh jugak diubahkan ke dalam rice cooker
taburkan kisimis, daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng ke atas nasi dan hidangkan bersama2 lauk seperti ayam masak bali
NOTE:
Intan hanya letak bawang goreng sajor sebagai hiasan..hehe..dan set nya intan ada masak kari ayam kapitan(resepi ada dlm entry selepas ni ye)..dan juga daging goreng rangup..daging goreng tu intan hanya rebus daging sedebuk dlm periuk ditumbuk halia dan garam skit...dah empuk intan hiris2 daging dan kemudian dikunyit dengan (bawang putih+halia+garam+serbuk kunyit+serbuk kari daging)..kemudian digoreng saja..sampai garing..yum yum sedap!! set sayur ngak ada sebab xde stok dlm peti..haha..
Jan 24, 2008
Jom Masak...
Labels: Nasi/Mee/Mihun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
wow weeeeeeeeeee!! sodap eh...
terliur lak..
-cak
Uikss...dalam diam diam, terkeluar pulak nasi pilaf!
Cak
-laaa...dah siap2 tadah mangkuk lum..leleh dah tu ha..hahaha..
MamaFami
-hhuhuh x sompek den nak koba dongan ekau..hihihi..
Post a Comment