Jan 8, 2008

Jom Masak...

Entah kenapa mood nak bakar kek tu ada saja sekarang nih..so ini laa hasilnya..intan tertarik nak mencuba kerana resepi yg sangat mudah dan cepat dibuat..lagi pulak pakai sukatan cawan...main cebur sana sini..hehe..THANKS SIS JUN!! kek lemon nih mmg sedap laa bagi intan..ada pulak rasa kulit limau tu sikit2..tekstur yg halus dan lembut..naiknya pun cepat..sbb guna tepung naik sendiri kot eh..Pulak tu Nabila dah start sekolah tabika..so mmg rezeki cikgu tu laa..intan bagi beliau merasa kek yg intan dah buat nih..tak tahu laa apa komen dia..suka bebeno cikgu tu dapat kek..hehehe..lepas nih teringin nak buat lagi dan bg kat budak2 tadika tu..seronok tengok budak2 makan..

KEK LEMON SIS JUN YUMMYLICIOUS
185gm butter-suhu bilik
3/4 cawan gula
1 sudu besar parutan kulit lemon
3 biji telur-pukul sket
1 1/2 cawan tepung 'self raising'

Topping
1/2 cawan gula (akak wat 1/4 cawan je)
1/4 cawan jus lemon (ni pon akak wat 1/8 aje)

pukul butter, gula n kulit lemon hingga lembut n rata. masukkan telur diselang seli ngan satu sudu makan tepung. akhir skali masukkan semua tepung n kacau rata. masukkan dalam loyang/tin bergris n bakar selama 50-60min.
campurkan gula n jus lemon hingga rata (x perlu sampai gula larut) n siram rata atas kek yg masih panas tadi.

NOTE:
Intan ikut sebijik resepinya..oven tecitku itu gunakan suhu 150 darjah dalam 50-55 minit..tapi lain kali last step tu intan nak letak jus lemon je..sbb gula intan tak berapa larut kan..mertuaku komen manis..hihi beliau x kuat manis..so bagi sesiapa yg tak suka manis..xyah letak kot gula atasya..letak jus lemon je..apa komen sis jun? kita tanya yang pakar..hehehe...ampunnnn...

10 comments:

MamaFaMi said...

Buat kek ni, kalau mama la, ikut manis sendiri...ada kalanya kalau tengok resipi tu cam banyak sangat, ma kurangkan je... ada kala jadi ngam soi, ada kala koreng! Biasaklah kan, trial and error...

Anonymous said...

Assalamualaikum Intan....
Salam Maal Hijrah....

Sedap Semua Masakan Mu....Terutama Kek Tu....

Anonymous said...

uiks...nabila skolah mana..cam ni, nak anta khaleeda sama skool ngn nabila la..senang sikit.. boleh lah dia mkn kek hari-hari... wakakakka.. untunglah bebudak tadika tu termasuk cikgu dia..
intan tgk tomyammu, kecur air liur ku dibueknya..

Anonymous said...

hmmmm...cantik layout nih. Cam bunga kain cotton.

Anonymous said...

Intan pun buat kek juga ..jomlah kita tukar-tukar...hehee

Anonymous said...

tak brp faham knp org suka mkn kek kat secret recipe/coffee bean/segala... sbb home-made kek mcm ni jugak yg sedap sbnrnya

Anonymous said...

intan...rajin nya dia dok bakar kek, lepas satu, satu dibakarnya. memang best kan makan kek panas2. niway apa2 pun masakan makan panas2 memmang le sedap ye tak.

nabialishad said...

Mamafami
-u know me laa ma..ku kan luruih bendoi!!kene ikut sejibik resepi..hahahaha...

Sis Leen
-W'alaikummusalam Sis Leen..
Salam Maal Hijrah jua..

terima kasih..alahaii kak leen masak lg power2 tau...

Cak
-hahaha..boleh je join..silap2 bukan Lya..ibu dia pun join sekaki..hahahaha..jokes je okeh darl..

Sis Kuzi
-ehhe terima kasihhh..

Sis Masriyah
-kalau dekat harus ku sms mung awai2..ahaks..

Lee Lin
-betui laa tu kan..mungkin disebabkan faktor masa dan M tu kot..hihi..pokok pangkal..usaha tangga kejayaan..

Sis Zana
-tu la kak..home bake nih segala2nya dimakan panas2 yg xleh dapat di gerai biasa..tu yg specialnya..tui dak.. :)

Jun said...

hahaha..intan...kek ni mmg trademark dia ade gula kat atas tu..kalu nk siram jus lemon tu jek..x d la hiasan gula kat atas..kurangkan aje gula. x letak pon x per, ikut suke kita la..kita masak,kita makan kan? jus tu kna letak..yg tu la yg wat kek tu moist n lebih rasa lemon dia..

nabialishad said...

Sis Jun
-ye lorr kan..hahah..next time buat mmg kene kurangkan gula..tapi kek nih mmg superb moist!! ku sukak! klu coat dgn whiping cream pun sedap kan sis..thanks a bunch sis!!