Feb 14, 2008

Jom Masak..

Kayaaaa ooo kaya
Makcik dah kaya?
Aiyokkk mana ada
Cuma yang ada hanya SERI KAYA daaaaaaa...

Hihihi...bila intan start merapu..salam semuanyaaa...muah muah..lama tak beramah mesra kan..intan bizi ya amat..nih pun orang dah balik ku jua tak balik2 opis..amik kesempatan sat naa..taknak bebel panjang...kat bwh nih hasil uji kaji yg dilakukan lama dulu setelah dapat inspirasi dari MAK LANG KREATIP! ahaks..THANKS MAK LANG DEARIE!! berbangga wehhh 1st time buat seri kaya walau x cantik mana..asai rasa tu ada..kan kan..so amat laa suka dgn resepi ni..mudah dan sedap..cuba ye..sowi mak lang ku tepek sajor..ahaks..

SERIKAYA NGAH2(dari MAKLANG FP)
Bahan buat gula hangus
1 cwn gula } cairkan dulu gula...dah cair masukkan air skit2...jgn hitam sgt nanti pahit serikaya
1 cwn air }

1/2 cwn gula + 3 biji telur = dipukul
1 1/2 @ 2 cwn santan
2sb tepung jagung

Cara
Buat gula hangus dulu....tutup api...ketepikan.
Masukkan santan ke dalam bekas yg mengandungi telur + gula yg dipukul tadi.
Masukkan tepung jagung
Tuang semua adunan ini ke dalam bancuhan gula hangus
Masakkan atas api hingga pekat...sentiasa dikacau supaya adunan tak bergentel
Campakkan daun pandan dan bolehlah letakkan skit pewarna kuning supaya kaya tak nampak pucat.


Hasil uji kaji kedua lak lepas dah kene perhangat dek MamaF..ku pun hayun segala jentera tangan..biceps triceps segala laa bergerak..haha..nih kali kedua buat..x berapa gebus..ms 1st time buat tu aduhaiii gebus mebus..mungkin sbb intan biarkan adunan naik dgn senang lenangnya di hari yg panas..ms buat 2nd time nih cuaca sejuk..ke hanya alasan dek mindaku ini sajor..ahahha..so gals..jangan takut..bukan salah resepi tapi salah si pengadun resepi ini..hihi..THANKS MAMAF DAN CHEF ALEX GOH..wa pun manyak suka guna resepi lu..ahaks..jangan mareee...resepinya ya..

Basic Sweet Bun Dough ALEX GOH
Ingredients :

(A)

480g bread flour
120g plain flour
110g sugar
10g salt
20g milk powder
4 teaspoons instant yeast

(B)
1 Egg
300ml cold water

(C)
60g butter

Method :
1. Mix (A) till well blended
2. Add (B) and knead to form a dough
3. Add (C), continue to knead to form a smooth and elastic dough.
4. Cover dough with clear film. Let it prove for 50 - 60 minutes, or till it doubles its size.
5. Use finger and press into the dough. It should show a clear finger tip mark, but the dough should not sink. Now it's ready to use.

SEMOGA BERJAYA!

1 comment:

Anonymous said...

Wahhh sedap tu Intan, kaya buat sendiri.. buns buat sendiri.. baru lah tak takut sangat dengan benda-benda segera ni kan.. rajinnya Intan... nasib baik sibuk kat opis tak bawak ke rumah.. hehehehe.. jangan marah erk.. gurau je..