Feb 25, 2008

Jom Masak..


Dah simpan lama juga dalam buku azimat..terus kepada resepinya ya..
DAGING MASAK MERAH MAKLANG
Daging } direbus dan masukkan sedikit pewarna merah…air rebusan jangan dibuang……lepas tu, daging tu hendaklah dihiris nipis

BAHAN HIRIS
Cili hijau
Cili merah
Bawang besar } potong bulat
Bawang putih } tumbuk pecah
Halia }
Serai – titik
Sos tomato
Sos tiram
Beberap titik kicap manis
Cili kisar
Daun limau purut - koyakkan
Buah tomato – belah 4
Daun sup/bwg.

CARA
Goreng daging yang dihiris tadi sebentar….ketepikan.
Tumiskan bwg putih dan halia sampai naik bau.
Masukkan cili kisar, sos tiram dan sos tomato dan beberapa titik kicap.
Masukkan lebihan air rebusan daging tadi…kacau…campakkan daun limau purut
Masukkan buah tomato dan hiaslah dengan daun sup.
Masukkan daging, cili merah dan hijau…letak sedikit garam dan tunggu hingga agak pekat kuahnya dan baru masukkan bawang besar…tutup api.

NOTE:Manyak sidap wooo..intan xde daun limau purut dan bbrp bahan masa nih..sure lagi sedap..tapi resepi nih mmg HARUS dicuba..try ehh..

12 comments:

Anonymous said...

yum yum...sedapnya daging ni..

Roylazim said...

akak pun dah salin resipi daging maklang yang ini cuma belum ade time to cuba lagi...mungkin tunggu kene seru kot...hehehehhe!!!!

Anonymous said...

sedappnya daging masak merah...nampak warna yang merah tu, dah mengacam..kalau dapat ceduk sedikit bestnya..

Anonymous said...

KakLeen Pun Nak Cuba Daging Masak Merah Ni....Berapa Kali Nak Cuba Daaa Tapi Tak Buat-Buat Gak....Huhuhuhu

Anonymous said...

Akak pun selalu masak daging masak merah tapi versi yang berbeza sikit dengan resepi Mak Lang ni. Rasanya nak kena cuba gaks resepi Mak Lang ni.. Nampak sedap pulak kat blog Intan.. hehehe..

Anonymous said...

perghhh... menitik air liur ku tengok :-P

Anonymous said...

Suamiku kalau pi kedai suka sgt oda daging merah, bininya x penah buat...hehehe

Anonymous said...

ooo kena letak pewarna ke..?

Anonymous said...

thanks so much comment kat fotopage saya .. saya ni kurang mesra dengan blogspot.. belum pandai nak main2 kat sini .. hehe ....

mei lah ke ipoh leh kita masak2 sama2 noo :-)

Anonymous said...

waaaa...mcm best n mcm senang....tp errr...mcm maleh nk buat hehehehe

Anonymous said...

Ini laging masak melah sedapp wooo...nabia (intan)? Ini maciam misti mau try laa. Tapi wa bulom tau bila aaa ala masa mau buat lorrr ..heheh

- BR

nabialishad said...

Kamalina
-nak tahu kesedapannya...moh cuba yuk!

Sis Roylazim
-seruuuuu...seruuuuu...jom kita seruuuuu supaya kak roy leh buat..hehehe..

Sis Masriyah
-pufff legaaaa...sket baik x dpt ceduk...wakakaka..gurau eh kak..

Kakleen
-hahaah itu sindrom saya pun tatak tau apa ubat lorr..hihihi..

Sis Sab
-pehhh nih yg best nih...kuat rupenya mandrem intan..hahaha..

Sis Fazi
-alohaiii jgn laa menitik sis..kang x pasai ja titisan tu menjadi salji..hahaha..

Leezsa
-moh laaa bini itewww moh buat sama..ahaks..

Lee lin
-tu laa pasai..ku pun br tahu..hehe..

Kak Daalia
-halaaa kene laa mesra2 dgn blog sis..br ROCK!!EHHE..

Nic
-eiii ini budak aaaa..preggy2 jgn malas2kan badan tauuu...kene rajin..nnt br baby rajin! ahaks..

Bro Rozzan
-Aiyaaaa ini susah mau cakap lorr..sifu itu walau malas..sekali buat aiyak melatop wooo...ehhehe..