TERIMA KASIH kat ERNA aka MOMMYD&D sebab resepi nih mmg kene dengan selera daku..origin resepi dari omak mentuo dio laa..aisehhh makcik..TIMO KASIH LAA YO (kono tuko slange..sobab bilo nogori jumpo nogori pantang x cakap nogori..)satu adunan leh dpt banyak tau..kira boleh buat juadah kenduri laa banyaknya..so intan buat setengah adunan saja..tu pun boleh dapat hampir 40 lebih guna acuan donut tecit comei tu(ehem ehem biasa laa eh sapa kenai intan dah tau dah..comei2 semua milikku..hahaha)lembuttt je bila dah goreng tu me telling uuu..hehehe..resepinya nanti ye..intan buat dua masa nih..satu buat donut biasa..satu lagi buat ala ala pau goreng..ada juga dicoating dengan cekelat je..yg hak nih anak4 laju la..piccas nnt ye..nnt me tepek2..
DONUT MERTUO ERNA(MOMMYD&D)
Bahan
-tepung roti 300g
-tepung gandum 700g
-yis 20g
-marjerin 100g
-gula 80g
-telur 1 biji
-sedikit garam
-baking powder 10g
-susu tepung 20g
-bread improver 5g
-dough softener 10g
-air 550ml
Cara
-campur bahan-bahan kering dahulu sampai sekata..pastu masukkan marjerin dan telur..gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit..uli hingga jadi dough yg lembut..semasa menguli tu tabur lagi tepung sbb adunan nih mmg laaa lembut lagi lembik..kene banyak tambah tepung sampai dough x melekat kat tangan..kalau pakai mixer campur je semua dan letak tepung sedikit supaya dough x melekat kat tangan masa bentukkan donut tu nanti..kene pandai2 laa ye masa nih..resepi orang lama mana ada betui2 sukatan kan..haa pastu letak doh dalam bekas dan tutup dengan kain basah(diperah dulu tau kainnya :D)biarkan lebih kurang sejam atau doh naik dua kali ganda..pastu dah naik tu..bentuk2kan donut ikut selera anda..dan biarkan dulu doh naik sekali lagi supaya bila digoreng tu gebus..satu lagi tips masa nk goreng tu..kalau ikut cara intan..intan amik donut tu guna sudip..sbb dohnya sungguh laa lembut wpun diletak tepung kat dulang tu..mungkin masing2 ada cara sendiri kan..so goreng macam biasa ye..api kene sederhana tau..jgn besa..kalau nak frozen goreng separuh..then sejukkan dan simpan..
SELAMAT MENCUBA!
May 12, 2008
Jom Cuba...
Labels: Kuih Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Bilolah den nak cubo ni....
lama nyerrr tingin nk donut sedap sungguh!!
MamaFami
-moh cubo..resepi nanti..
Shima
-xyah tingin2..jom buat!! haaha..
>> gonut...:-d
>> sebelum makan kena ketuk dulu bagi hilang gulanya...:-d
nmpk cantik & sedap je donut intan ni...sabtu ari tu adha ade bt donut kt umah..utk minum ptg...rs mmg sedap..tp x cantikla...hehehe...
Post a Comment