TELUR PINDANG NABIALISHAD(utk 20 biji telur)
bahan
rempah kari daging sebungkus besar-lg byk lg sedap..
ketumbar ditumbuk kasar]
jintan manis ] nih semua beli kt GIANT ada yg dh dipack seringgit2..haa guna satu bngks tu.
jintan putih ]
garam secukup rasa
asam jawa stgh bungkus besar
serai dititik(4-5 btg)
lengkuas(sebesar ibu jari)
halia(sebesar ibu jari)
bawang besar dihiris(3-4 biji)
kicap agak2 stgh botol besar-pewarna bg telur pindang cantik
segala jenis daun - daun jambu batu, senduduk, pandan, daun serai wangi, daun lengkuas, daun salam, mengkudu sebanyak mungkin..sbb telur pindang nih bergantung kepada wangi2 daun nih semua naikkan rasanya..
cara
-susun daun2 ke dlm periuk agak besar..
-lapiskan daun td dgn telur pulak..susun elok2..kemudian taburkan segala bahan2 td..garam secukup rasa+rempah ratus+asam jawa..susun lagi daun atasnya dan lapis lg dgn telur..kaedah ini supaya telur x mudah pecah..setiap lapisan dilapis dgn rempah ratus supaya lebih mudah meresap rempah ke dlm telur..
-masukkan air sehingga penuh menutupi daun2 n bahan2 rempah ratus.
-rebus. jika air rebusan semakin sikit..masukkan lagi air dan rebus telur tu kalau boleh 2-3 hari..maksudnya tutup api mlm..n sambung lg esok n seterusnya.. nih kalau kenduri laa kn..br laa rs betul2 rempahnya pd telur tu..kalau buat sendiri nabia rebus seharian sj.. being d malas me
-kemudian basuh rempah2 pd telur n hidangkan..huhu yummy!
Jan 3, 2006
Jom Masak...
Labels: Lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment