ya ampunnn kualiti gambar yg x menarik..
Daging Masak Merah
Bahan
daging
bawang putih+merah(hiris)
halia(tumbuk)
serai(dititik)
cili kering(blend)
sos tomato
sos tiram
kicap cair
garam +gula secukupnya
daun limau
bawang besar(dihiris bulat-sbg hiasan)
cili merah(dipotong memanjang-buang biji-sbg hiasan)
Cara
1. Daging direbus terlebih dahulu dgn pewarna merah/ros+garam sket ja.
2. Setelah direbus n empuk, dihiris nipis jgn kecik sgt n jgn besar sgt..nk nampakkn warna tu masukkan balik hirisan daging ni dlm air rebusan daging td n dlm 10 min ke angkat..nk bg warna jk..
3. Tumis hirisan bawang+halia.Naik bau masukkan cili kering blend.Kacau2 sehingga naik minyak n bau.
Masukkan sos tomato+sos tiram+kicap cair+garam+gula secukup rasa.
4. Masukkan hirisan daging merah td+stok daging tu sket..
5. Masukkan cili merah+bawang besar hiasan.Kacau dan gaul sebati. SIAP!
Jan 24, 2006
Jom Masak...
Labels: Lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment