LEPAT PISANG BERINTI
Bahan untuk inti:
1 cawan kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah/gula melaka
1/2 cawan air
1 helai daun pandan [simpulkan]
Cara:
-Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali(kalau bleh non-stick pan)-spt gambo 1.
-Masak campuran bahan tersebut hingga masak atas api yg sederhana-agak2 likat.
-Sentiasa dikacau supaya campuran tidak hangit.
-Setelah masak ketepikan sementara sediakan lepatnya-spt gambo 3.
Bahan Lepat
2 cawan pisang emas/berangan/montel lecek- spt gambo 4.
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung susu - nabia guna santan pekat
2 s/b gula
1 s/b tepung jagung - nabia tambah bg kental sket lepatnya. garam daun pisang [layukan daun dan potong saiz 6 inci X 6 inci] -spt gambo 2.
Cara
1. Masukkan kesemua bahan dlm mangkuk adunan (spt gambo 5) dan gaulkan semua bahan supaya sebati(spt gambo 6).
2. Letakkan dalam sesudu diatas daun pisang(spt gambo 7)-Seterusnya letakkan dlm sesudu inti kelapa td(spt gambo .Tutup kembali dgn sesudu lg adunan pisang(spt gambo 9)-agak2 laa ye..Lipatkan.
3. Kukuskan selama 15-20 minit. 4. Sejukkan dan hidangkan.
Nov 13, 2006
Jom Masak
Labels: Kuih Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment