PUDING LAICI HANIELIZA
bahan2
agar2 dlm peket(20g)-bukan serbuk ya..klu dh try serbuk agar2 nnt akn di'update'.. 7 gelas air-bukan cawan yaaa...
setin susu cair-pakai F&N
setin laici-dipotong2 kecil2 atau disiat2 sj buahnya..
1 1/2 cawan gula pasir-ikut citarasa memasing..hak nih x manis banget..tp ngam soi!
cara2
-agar2 tu direndam semalaman(bukan pa..nk jimat gas ja.. so sat ja laa agar2 dimasak)
-rebus agar2 tu dgn 7 cawan air sehingga mendidih n xde yg bertali2..
-masukkan gula n masak smpi gula cair..kalau suka manis lg tambah ye..ikut taste memasing
-ikutkn kene tapis dlu rebusan agar2 tu td supaya texture smooth tp aku x tapis.. anak4 dh keliling kaki..huhu..
-so bila dh mendidih trus masuk susu cair n laici + air laici td..
-kacau2 n tunggu hingga mendidih
-once mendidih tutup api n tuang ke dlm loyang(ikut kesukaan masing2)..bila sejuk masukkan dlm peti ais..ada jugak aku masukkn dlm freezer nk try..so lg sedap rupenya...huhu nih ikut tekak kami sekeluarga sj..
-nk lg menarik letakkan hiasan laici pd pudingnya..
Nov 12, 2006
Jom Masak..
Labels: Puding
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment