ASAM PEDAS IKAN TONGKOL NABIALISHADBahan
2 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 btg serai - diketuk
5 s/b Cili kisar+belacan
1 keping asam keping
Daun kesum seckupnya
Daun limau nipis- 1 helai (syarat)
Garam secukupnya
Bendi sebyk yg mungkin...pehhh cedap!
Cara
-Hiris bwg2 dan tumbuk halia lengkuas.Sediakan cili yg dikisar dgn belacan[nabia mmg sedia ada stok cili kisar+belacan+minyak masak sket].
-Panaskan sedikit minyak dlm periuk. Tumis sgala bwg halia lengkuas serai.Naik bau tumiskan cili kisar[kalau nk lg pekat..lg byk la letak ye] sampai naik minyak.
-Masukkan ikan dan digaul2 dgn bahan2 tumisan dulu[jgn lama2]..masukkan air(agak2 kepekatan) dan masukkan asam keping[selalunya nk buat pekat gunakan asam jawa lg power!!].
-Agak2 gelegak masakan n ikan pun dh masak..terus masukkan bendi,daun limau n garam seckup rs.
-Pastu masukkan pula daun kesum last skali..Kacau2 masakan n tutup apinya..SIAP!
Jul 7, 2006
Jom Masak...
Labels: Lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment