Oct 3, 2007

Jom Masak

Hari Raya bakal tiba
Semua menanti dengan gembira
Namun masih ada yang berduka
Orang tersayang tiada di samping mereka..


Hari Raya bakal tiba
Persiapan dibuat tidak henti
Bila pula aku nak mula
Jenuh tetiap hari mood tak datang lagi...

Hari Raya bakal tiba
Berpuasa jangan dilupa
Entry kali ni pelbagai resepi ada
Lauk pauk, roti john dan puding roti untuk berbuka puasa..
Daging Rebus & Air Asam
-daging direbus dengan halia+bwg putih+bwg merah+garam sehingga empuk
-tos air rebusan daging tu..simpan stok tersebut untuk kegunaan masakan lain..intan simpan dlm freezer..boleh tahan.letakkan daging dalam pinggan.
-sediakan pula air asam. Hiris cili padi+bwg merah dan masukkan ke dalam air asam(guna air masak terus ye). Air asamnya perlu pekat so sedikit air masak memadai dah..Pastu letak sedikit kerisik dan perasakan dengan garam dan gula..Hidangan siap untuk dimakan.

Sayur Campak-campak Nabialishad
-hiris segala sayuran yg ada..ikut bentuk kesukaan anda.
-bwg putih diketuk dan dicincang.
-ayam dipotong cincang.
-tumis bwg putih sehingga wangi baunya..masukkan ayam dan digaul rata. masukkan sedikit pepper dan perasakan dengan garam.masukkan sayur(make sure masuk dulu sayuran yg agak keras..jangan lama2..suka rasa yg crunchy2 gitu)

Roti John ala Nabialishad
-roti dibelah dua.
-sediakan telur+daging cincang+bwg merah cincang+cili(sedikit kalau nak)/pepper -digaul rata
-sediakan kuali leper/nonstick..bila agak panas..letak sedikit butter atasnya dan diratakan..lepas tu letak campuran td ke atas kuali(ikut bentuk roti anda)..dlm seminit gitu tepekkan roti ke atas telur tadi..dalam 4-5 minit tengok laa roti tu jangan pula sampai hangus..agak2 ikut garing yg anda suka..
-angkat dan disapu mayonis dan sos cili ikut kesukaan anda..nak letak salad lagi bagus..tapi intan xde stok daa..so boleh laa eh..buat sendiri so lawa ke idak ke asal boleh kenyang..hehe..yg best tu anak4 makan x henti..depa suka..alhamdulillah..

ni hasil dari buku tu..
nih pula sebelum lapisan kastard dan roti/kek disiram lapisan agar-agar..

PUDING ROTI KOKTEL(sumber Langkah Demi Langkah keluaran MAJALAH RASA)
Bahan
1 potong kek gulung
250g tepung kastard
500g gula
1 liter air
250ml susu cair
garam

1 tin buah2an
10g agar-agar tali-nih yg intan guna la ye..nak guna serbuk pun sama saja.
250ml air
garam
2 s/b gula (ikut manis yg anda suka..)
pewarna -intan guna warna hijau epal

Cara
-Potong kek dan susun dalam bekas kaca. Tuang sedikit jus dari koktel agar kek lebih cantik. Ketepikan.
-Masukkan gula, kastard,susu cair dlm satu bekas.Kacau sebati sehingga tidak berketul. Masuk air dan garam.Kacau rata.
-Masak adunan kastard guna api perlahan.Kacau hingga pekat.
-Tuang kastard atas kek. Ratakan.
-Tuangkan buah2an tin tanpa jus ke atas kastard.Masukkan ke dalam peti sejuk dalam 10 minit
-Masak agar2 hingga hancur dan masukkan garam dan gula secukupnya
-Masuk pewarna dan kacau rata.Tutup api .
-Tuang ke dlm adunan(tapis).Sejukkan dalam peti ais sblm dihidang.

Note:

Intan - puding nih x boleh potong2 okeh..hhe..so scoop ja..sedap!! tapi me terbuat manis laa hr tu..konon nak tambah gula..memandai ubah resepi haaa amik manis..mungkin pakai kek gulung marble jd manis kot..so pepandai anda ye..hehe..

Sekian saja..Selamat Mencuba!

16 comments:

Anonymous said...

baru tau daging rebus boleh makan gitu je, idea baru ni.. ingatkan yg mkn dgn air asam tu, daging salai/bakar.. takdolah den ghoti nak menyalai daging haa

Anonymous said...

Lee lin
-hehe tu la..nih resepi orang kedah..depa suka makan daging rebus cicah air asam pekat n pedas!! sedap juga melayan...so x payah laa ekau nak menyalai yo kojo eh..ehehhe..

cikwan said...

weiihhh intan, berseri nengok strawberry intan tuhh..daging rebus/bakar air asam tu memangla sedapp...kene lak nasi panas2..adehh ..teliur lak aku...heheh..kenkadang saye buat gak kat rumah ni..makan simple2 kan..

Anonymous said...

air asam ngan daging rebus tu sungguh memikat laaa....alaaa...roti john tu pun sedap...lama tak makan....dulu masa dok kolej itulah makanan utama...heheheh

Anonymous said...

Bila tengok semua ni memang put me in the mood nak sahur...:D

Tengah dok tunggu siap masak...

Anonymous said...

cik wan
-ahaks..terima kasihhh..yg simple tu yg menyelerakan betui dak..nasi panas..makan lak dengan ikan masin pun sodappppppp!!ehhehe

nic
-jangan pandang lama-lama..nnt leleh air liuq tisu ku x sediakan..hahah..alaa yang..try laa buat..sure sedapppp!!

Bro Jeff
-wahh bro nih sahur2 pun sempat online lagi eh..caya laaa!!

Anonymous said...

Lama tak masuk rumah intan, macam-macam resipi menarik...Puding roti intan, macm puding triffle lak, sebab letak kek..

Anonymous said...

campak-campak pun sodap....
rebus-rebus pun sodap...
roti john takdo salad pun sodap...
semuo pun sodap lah.... :P

Anonymous said...

>> salam aidil fitri untuk anda sekeluarga...
>> semoga kehadiran syawal mulia ini akan membawa sejuta kebahagiaan buat semua...
>> ampun maaf jua dipohon andai ada salah silap dan terkasar bahasa selama ini...

Anonymous said...

Sis Masriyah
-tu la sis..kat buku tulis roti..ku pun copy saja laa..ehheeh..mcm triffle pun rasa dia..hehe

Erna
-yeay yeay sedap yeay yeay! hahah kono laa puji sodap ko idak kan..kalau idak den xmo kawannnnnnnn..hahahah.

Bro Jeff
-sama sama laa kita eh bro..semoga lebaran disambut penuh makna..insyaAllah...

MamaFaMi said...

Sedapnya hidangan Intan....tapi yang best sekali, semuanya Intan sediakan sendiri dengan penuh kasih sayang....

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
DARI MAMA SEKELUARGA

Anonymous said...

tu diaaa..mcm2 ada.
intan tak projek koi raya ke?..
cak slow sikit la tahun ni...

tak pernah buat daging rebus lagik.. bleh cuba la sok lusa...

intan beraya di mana?..
salam aidilfitri buat intan hubby dan anak4...
maaf zahir batin ye intan!!

Anonymous said...

selamat hari raya utk intan & family... maaf zahir batin. balik kg ke, kat mana? hati² di jln raya!

Anonymous said...

MamaFami
-Alhamdulillah semua menggemarinya..

SELAMAT HARI RAYA JUGA KEPADA MAMA SEKELUARGA YE..AMPUN MAAF DIPINTA..

Cakcibur
-tu laa cak..sama la kita..intan biasa2 saja..kuih raya pun br terkedek2 nk buat nih..hhehe..tu pun bbrp jenis ja kot..x larat laa thn nih..wasatiah okeh..

intan raya selayang ja..so mai laa umah naa..call dulu sblm nk dtg..insyaAllah intan ada umah..
Salam Lebaran juga buat cak sekeluarga..

Lee Lin
-Sama-sama laa kita eh Lin..ampun maaf segala salah silap..selamat hari raya juga buat lin sekeluarga..intan beraya di selayang saja..mai la umah..

Sabrina said...

Macam-macam juadah ada kat blog Intan ni. Mesti seronok masak kalau anak-anak suka kan? Akak dah cuba dah roti john tu tapi takder amik gambar pun. Oklah, Yang pun suka makan. Hehehe.. Intan tak balik Johor ke raya ni? Akak akan ke Johor then ke Penang plaks.. huhuhuhu.. abis duit kat tol dan minyak jer.. kesian plak kat hubby, dah 5 tahun kawin tak pernah beraya kat Penang.

Intan, sempena Syawal yang akan menjelma tidak lama lagi, akak ingin mengambil kesempatan ini menyusun 10 jari memohon kemaafan andaikata ada tersalah kata, terkasar bahasa sepanjang kita bersahabat. Semoga Aidilfitri ini membawa kebahagiaan buat Intan sekeluarga.

p/s: Jemput datang umah erk..

Anonymous said...

oooo cik adek ...meh berpantuh Raya meh...

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
BoxHouseStudio menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan