Dec 4, 2007

Jom Masak...

Maaf ye kengkawan..sesi pantun2 ku tengah xde idea..kepala masih serabut dgn keroje..so nak release sat..KITA UPDATE BLOG!!! hahaha..kedamaian di situ okeh..lain orang lain caranya..ahaks!

KERABU MANGGA ni simple saja..siapa pun boleh buat kan...kerabu laa hidangan yg paling sempoi nak buat..asal ada mangga muda-dihiris2 seperti gambar..kacang disangan(digoreng tanpa minyak..dan dibuang sket kulitnya)dan ditumbuk kasar(jangan hancur sgt)..ada udang kering(intan suka goreng sket)dan ditumbuk hancur..hiris bawang sikit dan digaul semuanya..perasa dgn garam dan gula sikit..jom makannnnn!!!


Ini pula eksperimen yg dok lama nak buat setelah menjengah 'umah' sis jun aka yummylicious itu..ehhehe..mmg lepas nih harus hi hi bye bye aaa kaya ball kat kedai itu!! resepi ini sememangnya SEBIJIK rasanya dengan yg dibeli kat kedai itu..huhu serius ku x tipu..sedap wehh!! sonang lak tu..tapi ku tak bakar dalam acuan kuih cara itu..sebab pada mulanya mmg pakai tu..tp ku yg x kreatif ini membuatkan cara itu kurang menjadi..bahagian atasnya x berapa masak pulak..so senang saja..ku pakai acuan seperti gambar di bawah..dan dibakar dlm oven!! hahaha..jadik wehhh walau x secantik mana..tp asalkan satu adunan yg dibuat habis dgn dua kali makan oleh anak4 dan ayah umminya sekali..hahaha..sesuai untuk minum petang..satu adunan itu mmg byk sangat2 laa..bagaikan membeli 10 kali di kedai banyaknya..hahaha serius puas hati!!




Resepinya ku tepek saja ye sis..THANKS SIS JUN!!

KAYA BALL SIS JUN YUMMYLICIOUS
250gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
secubit garam
125gm butter
75gm gula kastor
4 biji telur
200ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanila

ayak tepung, baking powder n garam. pukul butter, gula n telur hingga kembang. masukkan 1/4 susu, putar, masukkan 1/4 campuran tepung, selang-seli hingga habis. akhir sekali masukkan esen..
lengser acuan ngan minyak, letak separuh acuan, masukkan kaya n letak separuh lagi. tutup acuan, balikkan n biar masak. angkat...(kue ni kejap aje masak..jgn biar lama..nnti hangus..hiks!)

NOTES: intan bakar dalam oven dengan suhu 130 darjah selama agak2 10minit atau cucuk dengan cake tester itu agak2 x melekat dah masak laa tu..jangan hangus okeh..sbb dalamnya kene ala ala moist gitu..

7 comments:

Sabrina said...

Kaya Ball ni akak pernah makan dekat USJ summit tuh.. Itupun member suruh try.. memang sedap lah.. Nanti aklau akak datang umah Intan.. buatkan ehhh.. hehehehe

Jun said...

intan, kaya ball 10...ekekekeke...
akak nak gak kek ceklat tu..hikks!

MamaFaMi said...

Wah...leh try ni...macam mana mama boleh terlepas pandang resepi ni? Sib baik ada amoi promoter! Hahaha...

Anonymous said...

mcm sedap je ni. tapi rajin ke nak buat (ragu dgn kerajinan sendiri). intan takmo buatkan je ke? pos kat kita, hehe ;)

MamaFaMi said...

Sodap wei Intan kaya balls ni...Ma dah cuba dah...elok keluar oven terus ngap...hah ko...molopohlah mulut den dek kaya panas tu...tu la, pelahap sangat! Wakakaka....

nabialishad said...

Sis Sab
-insyaAllahhhh..kalau ada rezekinya ada laa ok..hihi..

Sis Jun
-SIAP!! HAHAHHA..BOLEHHH ASAIKAN MAI AMIK KAT UMAH..HAHA..daku cukup susah nak berjln ke mana2..ketenya satu sajorrr..hehehe..

MamaFami
-aiyaaa manyak susah woo ini kelija..mata saya sepet pun x missed tengok..lu mata terbuntang talak nampak kaa...aiyaaa...hahaha..

Lee lin
-alaa lin sure rajinnyaaa!! saja jaa tu..hehe..buat no hall..pos kalu kang jadi pulak kek penyet..bukan ayam je boleh penyet tau!! hahaha..

MamaFami
-hahahah yaperdaaa...sabooo sabooo kan dah melopoh mulut eh..sedappp kannn...moh kita perhangat org lain supaya depa cuba sama..hehehe..

Anonymous said...

Aiseyman nabia. Kalau mamafami ckp sedap, mesti nak cuba ni. Tapi tulah, skarang ni tengah "mim aliff lam sin" laa. Tapi Insya'allah nak cuba gak satu ari nanti.