Jan 2, 2008

Jom Masak...

Lama oven kubiarkan sepi
Tanpa jelingan biarpun seinci
Kini jemari mula mencari
Resepi mana belum kucuba lagi


Hendak percaya atau tidak..intan sampaikan terpaksa main latta-lilat-laili-tamplong dengan diri sendiri..HAHAHA..kenapa eh? Sebab intan dah keliru yang mana satu resepi nak dicuba dulu..haha ada ka patut? pssttt nampak sangat kan..betapa banyak resepi yang nak dicuba..tapi masih tidak juga tercuba-cuba..ampunnnnnn kepada sesiapa jua kenalan yg pernah ku bertanya tentang resepi itu ini bagai nak buat di kala itu juga..tapi ku redhakan saja biar naluri menentukan semua..ahaks..bila intan mula merapu..

So akhirnya resepi akak seorang ini yang kupilih pada kali ini..resepi yang terhasil dari beliau dah banyak kali ku cuba..memang semuanya tidak pernah menghampakan..TERIMA KASIH KAK HANIELIZA aka KAK LIZA!!Jasamu ku kenang!!Mood ummi pun boleh laa dikatakan baik pada hari itu..sebab ummi izinkan anak4 cilik ku turut membantu..lihat saja laa keletah mereka..bak kata orang huiii ramainya orang kat dapur orang nihh!!hahhaha suara depa ja yg lebih!!
..tekunnya diaa..
..tadaaaaaa..
..cak..cak ceburrr..
..haa nih last sekali..tukang basuh pinggan..banjir satu umah ada la..haha..


So ini laa dia ye teman..resepi kak liza..sorry sis ku tepek saja resepinya..
BISKUT COKLAT CIPS RANGUP SIS LIZA
Bahan A
250 g butter -intan gunakan marjerin
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips -intan letak lebih sikit
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] -intan omitted
50 g badam cincang [roasted] -intan omitted
50 g nestum -intan letak lebih sikit

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

NOTES:
Intan - Lepas sudukan adunan kecil2 besar guli tu..part nih yg anak4bantu tekan dengan garfu..tu pun depa seronok!! Intan gunakan suhu 150 darjah selama 20 minit..cookies ni memang rangup..so lepas bakar tu kalau boleh biarkan sebentar supaya dia set..lepas tu baru letak dalam balang..

1 comment:

Syazuchan said...

Assalamualaikum kak intan..Appy New year..sedap sungguh biskut itu nmpaknye..bole kah hamba minx sedikit? hehehehe