Dec 3, 2008

Jom Cuba..

Jumpa lagi...haaa kan saya dah cakap..sekali hangin rajin tu dtg..macam2 nak buat..Ada laa suatu hari tu kan..saya terima sms dari seseorang..bertanyakan resepi Donut Cakcibur..alamakk mana pulak laa saya letakkan..dah pueh mencari akhirnya give up..memang ntah kemana hilang..last2 kene gak laa sms cak tanya untuk simpanan saya gak kan..so lepas bbrp hari tu saya dpt sms yg meng'asap'2kan saya..haaa saya ni cukup pantang kene 'asap'! jeng jeng jeng!! rileks laa saya bukan kaki gaduh..'asap' tu aura yang susah betul nak dijelaskan..rakan-rakan yg sehobi dengan saya ja tau..haha fenin fenin..

So akhirnya bagi realisasikan slogan "pantang anak melayu dicabar"..AKHIRNYA!!! saya cuba juga resepi dari Cakcibur..lama bebeno saya buat pekasam kan cak kannn...hihihi ampun ibuk! Mula2 uli tu adoyaii rasa nak give up dah sebab lembik n melekat2 laaa doh tu..byk mana pun tepung diletak..huhu..last2 saya dapat juga doh yg sepatutnya walaupun masih lembutttt amat..Ini lah dia hasilnya..Terima kasih daun keladi ye Cak..esok2 kongsi laa resepi padu2 laieee...ahaks!


So untuk resepinya yaa tuan dan puan..
DONUT EVERGREEN CAKCIBUR (sesoka hati yo den Cak lotak namo tu..)
1 biji kentang saiz sederhana direbus
1/2 peket yis(1 peket 11g)
1/3 cawan minyak masak
1/3 cawan air suam
1/4 tin susu pekat
1 sudu besar gula,garam
500g tepung gandum

Cara
-Kentang rebus dikisar dengan 1 cawan air panas.
-Gaulkan bahan-bahan lain kecuali tepung sehingga sebati.
-Masukkan 3/4 tepung ke dalam bahan tadi dan masukkan sekali kentang kisar tadi.
-Gaul hujung jari dan masukkan lebihan tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
-Bulat2kan..leperkan pakai tangan dan diketepikan..dibiarkan sehingga naik 2x ganda.
-Masa nak goreng buat lubang di tengah.

NOTES:
Cakcibur-doh jangan terlalu keras..lebih lembik adunan lebih lembut donut yang terhasil.
Intan-saya masukkan yis dan air suam dulu sehingga sebati dan kemudian baru campur dengan bahan2 lain..masa mula2 adun tu memang rasa melekat2 doh kat tangan..tapi agak2 campur sket tepung sampai doh jadi agak cantik tapi ia masih melekat2 kat tangan tu..jangan risau..terus je menguli..ikut gerak hati..rasa dah puas hati dengan doh..biarkan dulu naik sekali ganda..sebenonya intan tak baca betui step Cak yg part bulat2 terus tu..tapi elok je jadinya bila bulat2 n leper tekan2 pakai tangan n masa nk goreng tu trick sket..skill kene superb! macam intan skill kureng so simpang siur jadinya donut..haha..takpe laa asai boleh makan..percaya laa mmg tak nyesal laa cuba resepi ni..insyaAllah..donutnya ala ala makan roti kentang tu..padu tapi lembut ya amat! sodap! tak makan Big Apple pun tak apa aiiihhhh!!!

3 comments:

Anonymous said...

perghhh..mesti kene cuba ni...kuih kegemaranku...hehe..(adha)

Sabrina said...

Walaupun akak suka donut tapi akak dah giveup nak buat sendiri lah Intan. Since akak tepon intan pasla donut tu.. terus terang akhirnya masuk tong sampah gak.. tak menjadi ler doh tu.. Hubby akak dah tak bagi buat dah.. katanya penat jer lebih nak menguli.. huhuhu

MamaFaMi said...

Ntah siapalah gerangan orang yang meng'asap' Intan tu ye... Nanti 'asap'kan dia balik! Hahaha...