Jan 2, 2008

Jom Masak...


Intan amat menggemari segala jenis masakan cina(yg halal laa ye)..psssttt mak intan chinese masuk islam sejak kecik so tak menjadi suatu yg pelik laa kan..masih mengalir darah keturunan hang li po..hahaha..So bila kahwin dengan hubby..campuran mamak dan jawa..so terjadi suatu pertembungan budaya dari segi masakannya..mula-mula tu kene laa tahan diri sebab apa yang intan suka hubby kurang gemari..apa yg hubby suka intan tak pandai pula masak(sampai sekarang..sesetengah masakan utara mmg tak boleh atasi mertuaku..ahaks!!) So macam mana nak adjust? So intan masukkan sikit2 style intan masak..dan alhamdulillah..dah lama kahwin nih hubby boleh terima..

Salah satu hidangan..
STIR-FRIED BABY BOK CHOY WITH MUSHROOM NABIALISHAD
Bahan
-Baby Bok Choy dipotong hujungnya..kira jd satu satu laa kan..direbus dengan garam..jangan lama2..sekadar celur saja..kemudian tos dan diangkat terus ke atas pinggan hidangan.
-Cendawan tiram segar dipotong
-Bwg putih diketuk dan dicincang kasar
-Halia dicincang kasar
-Udang kering ditumbuk(kalau ada udang hidup intan suka letak)
-Sos tiram
-Sedikit pepper
-Minyak bijan

Cara
Tumis bwg putih,halia dan udang kering dengan minyak bijan hingga naik bau. Terus masukkan sos tiram secukupnya..Masukkan cendawan tadi..gaul supaya sos sebati..masukkan pepper sedikit..gaul lagi agak2 cendawan masak..Kalau agak2 berkuah sangat masukkan sedikit saja tepung jagung(supaya nampak likat sedikit)..terus angkat ke atas sayur baby bok choy tadi..dihidangkan dan dimakan panas2..

*Hidangan ni tak perlu masukkan garam kerana sos tiram sendiri dah masin dah..

11 comments:

Anonymous said...

arwah mak mentua saya pun 'cina anak angkat', tapi darah dia tak mengalir ke mana - family suami semua 'lidah sambal belacan', hehehe. re: betul la, knp ramai org tak faham betapa sedapnya keropok cecah teh/kopi? lg satu cuba mkn fries panas² kat mcd, cecah milkshake/mcflurry. seddddap! suami intan-jgn marah! :)

omaQ said...

salam pekenalan .. selamat tahun baru 2008

http://www.omaQ.org

Anonymous said...

Happy New Year..!!

Akak dulu pun susah nak adjust dengan style masakan keluarga suami. Lama2 dia bedal semua, my style, mak dia punya style, my mom punya style... masing2 ada kesedapannya :-D

Syazuchan said...

err bok choy tuh ape? name sayur kan (kot)..hehe hamba x tahu plak

Anonymous said...

akak suka mee nie..ade mushrooms, itu yang best!!

Anonymous said...

Intan..kita pun suka masakan ini.. STIR-FRIED BABY BOK CHOY WITH MUSHROOM ....terutama mushrom tu, masak apapun sedapp kannn...hehe.

Anonymous said...

selamat tahun baru kak...teruskan memasak

Anonymous said...

mushroom ni saya suka mkn.. tapi hubby kureng... hmm.... kalau buat pun saya sorang je yg mkn...

nabialishad said...

Lee Lin
-yeh...alaa yg penting kita makan sedap ye dak..ahaks!
wahhh sedap ke fries n milkshake? hahaha kene cuba nih..haha..

Omaq
-salam pekenalan jua .. selamat tahun baru 2008 dik ye..terima kasih dtg ke sini..hihi..

Sis Fazi
-ye laa sis..xleh laa asyik compare je kan..sbb xkan sama masakan yg dimasak..brp generasi tu ye dak..

Syaz
-a'a laa yang..nama sayur..baby sawi slalu kita panggil..heheh..

Sis Roylazim
-sayur nih mmg sedap kan..mmg diminati ramai gitu..ahaks!

Sis Masriyah
-tu laa betui tu..intan makan berpinggan2 cendawan pun dok pe..

Phalinn
-wahh lama x nampak Phalinn..sibuk ye..heheh..insyaAllah..memasak tu tanggungjawab dik..

Kamalina
-jangan susah hati..intan dulu pun hubby x terima..bila dah selalu kita masak..lama2 dia nak merasa dan terus terpikat..janji buat kaw kaw...ahaks!

Anonymous said...

heh intan...tak yah org cina, cak pun suka all chinese punye style masakan..
slalu gak buat sayur cam intan buat ni... tapi, dah nama melayu kan..selalu tabur bawang goreng dan mase tumis tuh, mesti boh cili api 5-6 bijik..lagik terangkat!!

nabialishad said...

Cak
-tu la kan cak..xde yg peliknya ye dak..semua boleh makan..makanan dipelbagaikan baru happy nak makan..